Logo Campings.nl Logo Campings.nl
  • Actueel & betrouwbaar
  • Direct boeken
  • Lage prijzen

Welke Franse provincie past het best bij jou?

Welke Franse provincie past het best bij jou?

Frankrijk is opgedeeld in 16 regions, vergelijkbaar met wat we in Nederland, provincies noemen. Tot 1789was er wel sprake van provincies, deze indeling bestaat nog steeds, maar wordt niet langer officieel gehanteerd. De regions zijn onderverdeeld in 108 departementen, hiervan vormen 97 stuks het Europese deel van Frankrijk. Ook al lijkt Frankrijk voor de buitenstaander één groot land, de verschillen in cultuur, kunst en zelfs taal zijn enorm groot, dat maakt Frankrijk dan ook zo interessant. Ieder gebied heeft zijn eigen karakter en dat maakt het zo leuk om voor je vakantie dat gebied uit te zoeken wat prima bij je past. Hoog tijd voor een nadere kennismaking.

Voici les régions…

Bretagne

Bretagne is van oudsher een favoriete streek on vakantiegangers. De liefelijke huisjes, de markten waar je heerlijke streekproducten kunt kopen en de gemoedelijkheid van de bevolking maakt dat deze streek nog altijd populair is. Hier vind je schilderachtige dorpjes als Saint-Malo, Becherel (bekend van de middeleeuwse straatjes) en de provinciale hoofdstad Rennes. Uiteraard mag de havenstad Brest en de luxe badplaats Dinar niet op je bucketlist ontbreken.

Normandië

Wie Normandië niet kent, is nog nooit in Frankrijk geweest. Hier vond de beroemde landing van de geallieerden plaats wat een keerpunt betekende in de Europese geschiedenis. De historische waarde van Normandië komt dus duidelijk tot uitdrukking, maar er is meer wat Normandië zo boeiend maakt. Zo ligt het plaatsje Honfleur aan de monding van de Seine en is een bezoek aan de Notre-Dame van Bayeux ongetwijfeld een hoogtepunt. Vergeet ook niet om een bezoek te brengen aan Rouen, de hoofdstad. Hier bruist het van het leven.

Ile-de-France

Ile-de-France is meer dan de regio van Parijs. Met name voor gezinnen met jonge kinderen is de regio huizenhoog favoriet. Naast Parijs bevindt zich hier ook Disney Land en de Walt Disney Studios. Andere bezienswaardigheden zijn het Kasteel van Versailles en Château de Vaux-le-Vicomte in Maincy.

Provence-Alpes-Côte d’Azur

De Franse Riviera, Cannes, Nice, Saint-Tropez, Monaco, veel meer hoeven we niet te vermelden. Deze region staat bol van alles wat je zou kunnen scharen onder de noemer ‘decadent’. Maar er is meer te doen dan je te vergapen aan de pracht en praal van de ‘lucky few’. Provence-Alpes-Côte d’Azur heeft nog andere pareltjes om je vakantie een aaneenschakeling van hoogtepunten te laten worden, bijvoorbeeld de Mont Ventoux nabij Bedoin. Ook Theatre Antique d'Orange in Orange is een ideale bestemming voor een dagtocht. Hier ligt ook een deel van de geschiedenis van Nederland: Willem van Nassau erfde deze stad en werd zodoende Prince d’Orange (Prins van Oranje).

lavendel

Pays de la Loire

Pays de la Loire is de regio waar je naar toe gaat als je op zoek bent naar rust, ruimte en natuur. Grote steden als Nantes en Angers zijn zeker een bezoek waard, maar zijn niet representatief voor de schoonheid van deze regio. Ben je op zoek naar een unieke combinatie van oudheid en een ongerepte natuur dan zit je hier goed. Het Loiredal staat bekend om haar vele kastelen. Waarschijnlijk komt je tijd tekort om alle indrukken goed te verwerken.

Corsica

Corsica is in veel opzichten een bijzondere regio. Niet in de laatste plaats vanwege het feit dat het een eiland is, maar juist ook vanwege de unieke geschiedenis van het eiland. Corsica combineert alles wat je tijdens je vakantie wilt ervaren: mooie schone stranden, rotsformaties, een diverse natuur en een rijke geschiedenis. Het is daarmee een favoriete bestemming voor elke generatie.

Occitanië

Occitanië is net even anders dan de rest van Frankrijk. Mocht de naam Occitanië je niks zeggen, dan zal de naam ‘de Tarn’ wellicht zorgen voor een kreet van herkenning, het is het meest bekende departement in Occitanië. De streek is met name bijzonder vanwege de taal de er wordt gesproken en de duidelijke herkenbare invloed van de Romeinen in lang vervlogen tijden. Bijzonder is het dorp Cordes-sur-Ciel en uiterdaad de hoofdstad Albi.

Nouvelle- Aquitaine

Als de naam Aquitaine of Nouvelle-Aquitaine je niks zegt, denk dan aan de Dordogne. Dit is zonder twijfel een van de meest interessante locaties van heel Frankrijk. Het is het gebied wat een naam vestigde sinds de ontdekking van de grotten van Lasceaux. Bijzondere locaties zijn Castelnaud, een eeuwenoud kasteel met een roemruchte geschiedenis die terug gaat naar de 11e eeuw. Een locatie die minstens zo bijzonder is, is La Roque Saint-Christophe, een imposante rots waarin prehistorische woningen zijn aangetroffen.

Grand-Est

Tradities, ambacht en gastronomie zijn de kernwoorden die deze prachtige Franse region het best typeren. De groene heuvels en het glooiende landschap maken duidelijk dat het genieten van het leven hier tot kunst is verheven. Het is de streek die beroemd is geworden dankzij de vermaarde champagnes, witte Elzas wijnen, de Elzasser flammeküchen, zuurkoolschotels, de stoofpot Bäckeoffe, mirabellen en betoverende Kerstmarkten. Kortom, genieten van het goede Franse leven leer je hier.

Hauts-de-France

Cultuur, authenticiteit en gastvrijheid zijn herkenbare begrippen als je een poging zou doen om de sfeer van deze regio doeltreffend te beschrijven. Herkenbaar is het ook als je gewend bent om carnaval te vieren, ze doen dat namelijk ook in Duinkerken. Geniet van de jaarlijkse braderie in Lille, of rust even wat uit in de schaduw om een van de vele terrasjes in Lille terwijl je geniet van een heerlijke Champagne. Ben je dol op een grote diversiteit wat betreft de natuur, dan zit je hier goed.

Centre-Val de Loire

Of je het nu Centre-Val de Loire, Loire streek of de Loire vallei noemt, het komt op hetzelfde neer: een van de meest indrukwekkende regio’s van Frankrijk. Uiteraard wordt in bijna elke regio van Frankrijk wijn geproduceerd, hier is dat echter tot levensmotto verheven. Combineer je liefde voor het goede leven met een bezoek aan een van de vele authentieke dorpjes en je hebt een vakantie om nooit te vergeten.

Bourgogne-Franche-Comté

De betere wijnen komen uit, jawel, Bourgogne-Franche-Comté. Het is de streek met de meest exclusieve wijnhuizen. Laat je echter niet verleiden om je bankrekening te plunderen, de wijnen van de kleinere chateaus zijn vaak net zo indrukwekkend. Er is echter meer te beleven dan de wijngaarden op de vele heuvels. Geniet van de wereldberoemde Jura, bezoek het pittoreske dorp Baume Les Messiers, of de waterval van de rivier de Doubs. Ben je op zoek naar een vakantie met veel rust en een indrukwekkende natuur, bedenk je dan niet langer.

Auvergne-Rhône-Alpes

De kans dat je niet direct de link legt met grote waterpartijen, rotsen en veel kastelen als je de naam Auvergne-Rhône-Alpes hoort is logisch. Vaak ben je geneigd om te denken aan een goede Cotes-du-Rhône wijn. Toch is deze regio een waar spektakel voor degenen die houden van een actieve vakantie. Talloze rotspartijen, kastelen, grotten en ruïnes liggen op je te wachten om ontdekt te worden. Je komt waarschijnlijk oren en ogen tekort om alles in je op te nemen.

Wat is jouw favoriete streek in Frankrijk? Laat het ons weten in de comments hieronder en bekijk ons complete overzicht van campings in Frankrijk!