Logo Campings.nl Logo Campings.nl
  • Actueel & betrouwbaar
  • Direct boeken
  • Lage prijzen

Een eigen camping beginnen of kopen; zo werkt het!

Een eigen camping beginnen of kopen; zo werkt het!

Misschien heb jij wel echt ondernemersbloed en lijkt het runnen van een camping je wel wat. Dat kan bijvoorbeeld in Nederland, maar ook andere vakantielanden, zoals Frankrijk, Duitsland, Spanje, NoorwegenZweden of Italië bieden natuurlijk mogelijkheden. Je kunt een camping starten, maar ook voor overname kiezen. Er is zeker een camping te koop in Nederland of een van de andere landen in Europa.

Een camping kopen of beginnen: zo begin je

Het belangrijkste wat je jezelf moet afvragen is wellicht of jij een camping zelf wil opzetten of wilt overnemen. Een nieuwe camping beginnen doe je natuurlijk niet zomaar. Het begint al met een vergunning en dat is in sommige landen niet eens zo vanzelfsprekend. Een nieuwe camping opzetten kost veel geld omdat er fors moet worden geïnvesteerd. Maar ook een bestaande camping overnemen is zonder eigen geld vaak een probleem. Daarbij zal het in het algemeen ook slechts mogelijk zijn om de grond te pachten en ook pacht kent weer allerlei juridische voetangels afhankelijk van het land waar je wilt beginnen. Ben je nog niet ontmoedigd om je eigen camping te beginnen of om op zoek te gaan naar eentje die te koop staat in Nederland of elders? Dan moet je rekening houden met de volgende zaken, ongeacht de manier waarop jij wilt starten.

Ondernemingsplan maken

Alles begint met het maken van een goed doordacht plan. Daarbij maakt het niet echt uit of dat je een nieuwe camping wilt starten of een bestaande wilt overnemen. Natuurlijk zal je bij een bestaande camping rekening moeten houden met de situatie zoals die nu is en kan je bij een nieuwe camping meer creativiteit toepassen. Maar in beide situaties zul je een schatting moeten maken van het financiële gedeelte. Dat is iets waar de meeste startende ondernemers het vaak moeilijk mee hebben. Toch zal je zonder een goede onderbouwing in principe niet in staat zijn om je plannen te realiseren tenzij je zelf over voldoende geld beschikt om alles te financieren. Maak een ondernemingsplan nooit te moeilijk en kies financieel voor de gulden middenweg, waarbij je ook altijd een negatief scenario moet kunnen opvangen. Kom je er zelf niet uit, overweeg dan eens contact op te nemen met een specialist zoals een accountant. Maak vooraf afspraken over de kosten om verrassingen te voorkomen.

De juiste financiering

Nog steeds is een ‘gewone’ banklening de meest gebruikelijk weg om een nieuwe onderneming te financieren. Als jij een goed onderbouwd ondernemingsplan hebt gemaakt kan je dat dan ook daar gaan bespreken. Vandaag de dag zijn er door de lage spaarrente ook veel particulieren die ook wat meer rendement op hun geld zouden willen zien. Hierdoor is crowdfunding een optie geworden  om ondernemingen te financieren. Besef echter wel dat je hiervoor wellicht nog meer informatie moet overleggen dan bij een bank. En waarbij je door standaard financiering zekerheid krijgt over het complete bedrag, is dat bij crowdfunding vaak nog maar de vraag. Bij de overname van een bestaande camping betaal je in hef algemeen vooral voor ‘goodwill’, dat is de goede naam en de klandizie die een bestaand bedrijf opbouwt. Besef dat er daarvoor vrijwel altijd ook eigen geld nodig is, omdat volledige financiering moeilijk ligt.