Logo Campings.nl Logo Campings.nl
  • Actueel & betrouwbaar
  • Direct boeken
  • Lage prijzen

Rustiek kamperen in Nederland: top 5 campings

Rustiek kamperen in Nederland: top 5 campings

Er zijn genoeg plekken in Nederland die een perfecte setting bieden voor liefhebbers van rustiek kamperen. Van uitgestrekte bossen tot betoverende kustlandschappen en schilderachtige meren, er zijn tal van bijzondere locaties om je tent op te zetten. Hier kun je genieten van de rust en schoonheid van de natuur. Om je te helpen bij het kiezen van de ideale camping waar je rustiek kunt kamperen, hebben we een top 5 samengesteld van passende campings in Nederland.

Deze rustieke campings bieden de perfecte combinatie van een kalmerende omgeving zonder een overvloed van moderne voorzieningen. Zo voelt kamperen weer authentiek. Of je nu op zoek bent naar avontuurlijke wandelingen, plezier aan het water of ontspannen genieten van het uitzicht vanuit je tent, deze campings zullen zeker aan je verwachtingen voldoen. Dus pak je kampeerpaklijst erbij in en maak je klaar voor een onvergetelijke ervaring op één van deze toplocaties voor rustiek kamperen in Nederland.

Wat verstaan we onder rustiek kamperen?

Rustiek kamperen is een vorm van kamperen die draait om de charme en eenvoud van de natuurlijke omgeving. Het verwijst naar een authentieke en landelijke kampeerervaring, waarbij de nadruk ligt op het genieten van de rust, schoonheid en eenvoud van het buitenleven. In de praktijk heeft het veel weg van een charmecamping, maar ook van een duurzame of simpelweg een rustige camping die zich in de natuur bevindt. Ook veel minicampings komen in aanmerking vanwege de rustgevendheid. De zomer is vanwege de gunstige weersomstandigheden de meest gekozen tijd om te kamperen en het is dan ook vaak druk op campings. Sinds een aantal jaren kiezen daarom steeds meer mensen ervoor om te kamperen in de winter of in de herfst. Door buiten het zomerseizoen om te boeken, geniet je van wat voelt als een echte privévakantie op de camping.

Op een rustieke camping in Nederland kunnen kampeerders zich onderdompelen in een serene omgeving, omringd door weelderige bossen, uitgestrekte velden of langs kabbelende waterwegen. Hier vinden ze ruime staanplaatsen omringd door groen, met minimale infrastructuur die past bij de natuurlijke setting. Vaak vind je er eenvoudige sanitaire voorzieningen, zoals schone toiletten en douches, maar geen overvloed aan moderne faciliteiten. Uiteindelijk is het helemaal aan jou om te beslissen waar je tijdens jouw rustieke kampeervakantie gebruik van wilt maken.

Waarom kiezen steeds meer mensen ervoor?

Wat rustiek kamperen zo aantrekkelijk maakt, is het ontsnappen aan de drukte van het dagelijks leven en het terugkeren naar de essentie van de natuur. Het is een kans om te ontspannen en te vertragen, weg van de moderne technologie en de constante stroom van prikkels. Hier kun je genieten van de eenvoudige geneugten van het kampvuur, het luisteren naar het gezang van vogels, het voelen van de frisse lucht op je gezicht en het bewonderen van de sterrenhemel.

Rustiek kamperen biedt ook de mogelijkheid om een gevoel van avontuur en vrijheid te ervaren. Het kan betekenen dat je je eigen eten kookt op een kampvuur, wandelingen maakt door ongerepte natuurgebieden of geniet van watersportactiviteiten op nabijgelegen meren of rivieren.

Waar kun je rustiek kamperen in Nederland?

Nederland biedt tal van prachtige locaties voor rustiek kamperen, waar je kunt genieten van de natuurlijke schoonheid en de rustige omgeving. In Gelderland, Noord-Brabant en Limburg vind je volop campings te midden van dichte bossen, uitgestrekte heidevelden en betoverende zandverstuivingen. Daarnaast is kamperen aan zee natuurlijk ook een prima keuze, zoals een camping aan de kust in Noord-Holland of Zeeland. Een meer biedt ook een prachtige natuurlijke omgeving om in te kamperen. Er zijn dan ook veel rustieke campings in Overijssel te vinden, zowel als in de buurt van meren op andere locaties in Nederland.

Hieronder hebben we een aantal campings voor je uitgekozen die voldoen aan de meeste eisen voor rustiek kamperen. Het zijn rustige en voornamelijk kleine campings in de natuur waar je helemaal tot rust kunt komen, zonder je te vervelen.

1: Camping Park het Zwarte Water (Noord-Brabant) - ★★★★☆

Ontsnap aan de drukte en geniet van een rustieke vakantie-ervaring op Camping het Zwarte Water in de betoverende omgeving van Noord-Brabant. Deze ruim opgezette camping bevindt zich te midden van weelderige bossen en dichtbij pittoreske dorpen zoals Gemert en Bakel. Of je nu houdt van fietsen, wandelen, paardrijden, mountainbiken of watersporten, deze regio biedt eindeloze mogelijkheden. Voor de cultureel geïnteresseerden zijn er diverse musea, kastelen, kerken, bedevaartplaatsen en kloosters om te ontdekken. En als je trek hebt, zijn er gezellige restaurantjes en terrasjes waar je kunt genieten van de Brabantse gezelligheid.

2: Camping de Gronselenput (Limburg) - ★★★★☆

Camping de Gronselenput in het prachtige Wijlre, is een rustieke camping gelegen in Limburg. Deze kleine, kindvriendelijke camping biedt een groot, overzichtelijk speelterrein en ligt direct aan de rivier. Hier kunnen de kinderen veilig spelen, want het terrein is autovrij. De omgeving is geliefd bij wandelaars, en vanaf de camping loop je zo het wandelpad op naar de Keuterberg. Maak uitstapjes naar het nabijgelegen België, Duitsland of ontdek de bruisende stad Maastricht. Voor een leuk dagje uit met de kinderen is de Gaia Zoo in Kerkrade een aanrader. Deze prachtig aangelegde dierentuin biedt groene, natuurlijke verblijven en verschillende speeltuinen. Ook charmante plaatsen zoals Valkenburg, Margraten, Gulpen, Maastricht en Vaals zijn gemakkelijk bereikbaar.

3: Mini camping de Adelaar (Gelderland) - ★★★★☆

Minicamping de Adelaar in Voorst, Gelderland is de ideale keuze voor een rustieke vakantie-ervaring op een camping. Deze landgoedcamping verwelkomt je met een imposante laan met eeuwenoude bomen en biedt een veelzijdige omgeving om te verkennen. Op deze boerencamping kun je kamperen te midden van twintig bijzondere koeien en genieten van originele details op het traditionele boerenerf. Kinderen kunnen heerlijk spelen tussen de hooibalen, graven en waterpoeltjes, terwijl je geniet van het weidse uitzicht op de weides. Huur een fiets en ontdek de nabijgelegen steden Apeldoorn, Zutphen en Deventer.

4: Camping de Lakens (Noord-Holland) - ★★★★☆

Camping de Lakens in Overveen is een camping met een rustieke tint in Noord-Holland. Het is omgeven door een glooiend duinlandschap met prachtige valleien en naaldbomen. De camping bevindt zich in het uitgestrekte Nationaal Park Zuid-Kennemerland, waar diverse diersoorten zoals zangvogels, vossen, konijnen en reeën leven in een gevarieerde begroeiing. Bovendien ligt het op slechts 200 meter van het zandstrand. Op de camping zijn sportfaciliteiten en animatie aanwezig voor jong en oud. Hier hoef je uiteraard niets mee te doen, als het je niet aanspreekt. Bovendien is er fietsverhuur, een supermarkt en een prachtige speeltuin voor de kinderen. Ook in de omgeving is voldoende te doen: Zandvoort ligt om de hoek en een bezoek aan Haarlem en Amsterdam is ook een aanrader.

5: Camping Ommerland (Overijssel) - ★★★★☆

Camping Ommerland in Ommen, Overijssel is een kindvriendelijke camping. Het is gelegen in de bosrijke omgeving. Ontdek de veelzijdige natuur van Overijssel, van het Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug met zijn groene bossen en heidevelden tot het Nationaal Park Weerribben-Wieden, het grootste laagveenmoeras van Noordwest-Europa. Op de camping zelf kunnen kinderen zich vermaken in de grote speeltuin, peuterzwembad en het klimbos. Sportieve vakantiegangers kunnen zich uitleven op het sportveld, beachvolleybalveld, jeu-de-boulesbaan en de manege. Verken ook de historische steden in de omgeving zoals Zwolle, Kampen en Deventer.

Boek een plek op een rustieke camping in Nederland

Ontsnap aan de drukte van het dagelijks leven met een verblijf op een rustieke camping in Nederland en dompel jezelf onder in de serene schoonheid van de natuur. Of je nu kiest voor een camping uit onze top 5 of zelf op zoek gaat naar een rustieke camping in ons aanbod, je zult zeker genieten van een authentieke kampeerervaring in een mooie omgeving. Verken de omringende natuurparken, maak wandelingen door uitgestrekte bossen, neem een duik in het water, ontdek historische steden en geniet van de rust en vrijheid die rustiek kamperen biedt.

Dus waar wacht je nog op? Boek direct een verblijf op een rustieke camping in Nederland en ontdek de rustieke charme van het kamperen en creëer herinneringen die een leven lang meegaan. Spreekt kamperen in eigen land je toch niet zo aan? Wellicht kies je liever voor een rustieke kampeerervaring in Frankrijk. Laat je dan inspireren door onze blog over rustiek kamperen in Bretagne, of ga op zoek naar een rustieke camping in een andere bestemming.



Auteur: Marloes