Logo Campings.nl Logo Campings.nl
  • Actueel & betrouwbaar
  • Direct boeken
  • Lage prijzen

Agriturismo, wat is het en waar vind je het?

Agriturismo, wat is het en waar vind je het?

Agriturismo is een Italiaans woord dat in het Nederlands vertaald zou kunnen worden met vakantie op de boerderij of agrotoerisme. Door die vertaling ontstaat er wellicht ook meteen een verkeerd beeld van meewerken op een boerderij. Denk maar aan koeien melken bij het opgaan van de zon of eieren rapen voordat het ontbijt op de tafel komt. Maar dat heeft niets te doen met het agriturismo in Italië.

Dit soort vakanties zijn ontstaan in vakantiegebied per uitstek: Toscane. Maar inmiddels is het ook populair in andere delen van het land. Als je deze vorm van vakantie wilt proberen kan dat meestal overal in gebieden waar veel boerderijen zijn. Maar ook is hier het woord boerderij niet altijd op zijn plaats.

Wat is agriturismo precies?

Wat houdt agriturismo nu precies in? In Toscane zijn er vooral wijn- en olijfboom-plantages. Afhankelijk van de rijkdom of oppervlakte van de landerijen horen daar eenvoudige boerderijen bij, maar ook prachtige landhuizen. De afgelopen tijd zijn er kamers of appartementen voor toeristen in deze woningen gerealiseerd . Ook kan er soms gekampeerd worden bij de boerderij. Er is een grote variëteit in te huren ruimte. Dat kan van eenvoudig tot super luxe gaan. Er hoort echter altijd een ervaring bij.

Van de gasten wordt niet verwacht dat ze meewerken op het land. Het is echter wel mogelijk om het bedrijf te leren kennen. Dat kan zich beperken tot het proeven van de producten van het bedrijf, een speciaal kleinschalig restaurant bij de boerderij of het volledig volgen van de activiteiten ter plaatse. Het is in ieder geval altijd volledig jouw keuze. Het is de bedoeling dat jij en je eventuele gezin tot rust komen en een heerlijke vakantie genieten in een bijzondere omgeving.

Waar moet je rekening mee houden als je een agriturismo vakantie boekt?

Uiteraard kan je ook andere regelingen treffen, maar het is makkelijk indien je tijdens een dergelijke vakantie over een auto beschikt. De locaties liggen soms op enkele kilometers van een klein dorpje. Het is mogelijk dat de laatste kilometers van de weg naar jouw vakantieadres niet verhard zijn, maar dat je een avontuurlijk zandpad moet volgen.

Een tweede punt is dat er erg veel verschil in bestemmingen en ook de prijs daarvan is. Bepaal de mate van luxe die je verwacht tijdens je verblijf en boek op basis daarvan. Ook de activiteiten op de boerderij zijn uiteraard bepalend voor het succes van jouw vakantie. Als je niet van wijn of olijven houdt, zijn er ook andere bedrijven beschikbaar, maar het zwaartepunt in Toscane ligt op die twee producten.

Zijn agriturismo vakanties kindvriendelijk?

Vaak is het voor kinderen meer eenvoudig om zich te vermaken dan voor volwassenen. Er zijn ook bedrijven die speciale voorzieningen hebben laten aanleggen voor kinderen zoals een zwembad of een speeltuin. Op de boerderij is vaak ook van alles te beleven en te zien. Het is altijd een goed idee om met kinderen, zeker in de puberleeftijd, te overleggen over de komende vakantie. De plaatjes van de potentiële bestemming zijn daarbij vaak zeer overtuigend.

Bekijk ook: De mooiste bestemmingen in Toscane