Logo Campings.nl Logo Campings.nl
  • Actueel & betrouwbaar
  • Direct boeken
  • Lage prijzen

Milieusticker in Spanje. Dit zijn de regels

Milieusticker in Spanje. Dit zijn de regels

In Spanje kent men 4 milieustickers:

  • Blauw - auto’s met een elektromotor of op gas rijdend.
  • Blauw/groen - auto’s die op gas rijden en ook voldoen aan de criteria van een groene sticker.
  • Groen - benzineauto’s die geregistreerd zijn in of na 2006 en dieselauto’s die geregistreerd zijn in of na 2014.
  • Geel - benzineauto’s die geregistreerd zijn in 2000 tot en met 2006 en dieselauto geregistreerd van 2006 tot en met 2013.

Voor benzineauto’s geregistreerd voor 2000 en voor dieselauto’s met een registratie voor 2006 zijn er geen milieustickers.

Sinds 24 april 2019 is het in bepaalde delen van Madrid en Barcelona verplicht om een milieusticker duidelijk zichtbaar op de voorruit te plakken als een auto een Spaans kenteken heeft. Dit geldt dus ook als je een huurauto gebruikt. Voor de rest van Spanje geldt dit nog niet. Ook voor auto’s met buitenlands kenteken is een sticker niet verplicht.

Let goed op als je naar Madrid of Barcelona gaat

Hoewel een milieusticker niet verplicht is op een auto met buitenlands kenteken, moet een dergelijk voertuig wel voldoen aan de voorwaarden die worden gesteld voor voertuigen die in bepaalde delen van de stad willen rijden. Ook met een buitenlands kenteken is het sowieso verboden om met een voertuig waarvoor men in Spanje geen sticker zou kunnen krijgen zich te begeven in bepaalde wijken van de grote steden. Op overtreding staan boetes en het wordt dan ook aangeraden om een milieusticker aan te schaffen als je naar de beide grote steden gaat met eigen vervoer.

Hoe kom je aan een Spaanse milieusticker?

De stickers kosten op dit moment € 5 en zijn in Spanje verkrijgbaar bij postkantoren en garages die aangesloten zijn bij de CETRAA. Ook een aantal administratiekantoren kan de milieustickers verkopen. Kijk hiervoor op het internet. Om een milieusticker te kunnen kopen van de juiste kleur moet je een kentekenbewijs overleggen alsmede een rijbewijs dat in Spanje geldig is. Bij Spaanse verkeersdienst DGT kan je online een sticker bestellen, kijk hiervoor op pegatinas-dgt.com. De prijs hiervan is hoger. De benodigde documenten moeten worden gescand. Na enige tijd zal de milieusticker worden opgestuurd.

Informeer je goed over de milieusticker voordat je naar Spanje gaat

Op het moment van het schrijven van deze tekst (april 2020) is het dus nog niet verplicht om een milieusticker op je vooruit te hebben als je naar Spanje gaat. Toch wordt het aangeraden om er een te kopen, zeker als je met eigen vervoer naar Madrid of Barcelona gaat. Besef hierbij dat een auto die niet in aanmerking zou komen voor een milieusticker niet meer op de ringweg M30 mag komen rond de stad en derhalve nergens in Madrid meer welkom is. Voor bepaalde delen van de stad gelden zwaardere eisen. Barcelona heeft een tijdelijke milieuzone ingesteld die afhankelijk is van de mate van luchtvervuiling op het moment. Als deze milieuzone is ingesteld mag je alleen nog met een bepaalde milieusticker rijden in de stad of in een auto met buitenlands kenteken die voldoet aan de voorwaarden.

Lees ook: De 9 mooiste campings in Europa