Logo Campings.nl Logo Campings.nl
  • Actueel & betrouwbaar
  • Direct boeken
  • Lage prijzen

Een camperreis naar het Verenigd Koninkrijk

Een camperreis naar het Verenigd Koninkrijk

Het Verenigd Koninkrijk of Groot-Brittannië lijkt wel gemaakt voor een camperreis. Het land is groot en veel minder dichtbevolkt dan soms wordt gedacht. Het is ook zeer afwisselend: van de tuinen van Zuid-Engeland tot de woeste bergen van het noorden van Schotland. Wat moet je weten voordat je op camperreis naar het Verenigd Koninkrijk gaat?

De gevolgen van Brexit

Het Verenigd Koninkrijk behoort niet meer tot de EU en dat heeft een aantal consequenties.

1. Een geldig paspoort is weer verplicht

Met alleen een ID-kaart kom je het VK niet meer in. Zorg behalve voor een paspoort er ook voor dat je overige papieren in orde zijn. Denk daarbij aan een verzekeringsbewijs voor je camper alsmede eigendomspapieren.

2. Voedingsmiddelen mag je niet meenemen als je teruggaat naar de EU

Deze regel wordt zeer strikt toegepast net als bij andere landen die niet tot de EU behoren. Vlees, vis en zuivel zijn zonder uitzondering verboden. Ook veel graan, groente en fruit mag de grens niet over. In principe mag je een belegde boterham of broodje niet meenemen. Zorg er derhalve voor dat de camper goed is gecontroleerd voordat je afscheid neemt van het VK.

3. Overweeg een reisverzekering met aanvullende medische kosten

Indien je specialistische medische hulp nodig hebt in Groot-Brittannië is deze maximaal gedekt door je zorgverzekering tot het standaardtarief in Nederland. Het meerdere moet je zelf betalen indien je geen extra verzekering hebt afgesloten.

Andere tips in het VK

Links rijden, maar dat is niet alles

Aan de linkerkant van de weg rijden, is een kwestie van wennen. Maar als jij een camper gebruikt uit Nederland staan de lichten ook afgestemd op verkeer dat rechts rijdt. Zonder aanpassing zullen jouw lichten dus andere weggebruikers verblinden en dat is niet toegestaan. De lichten van je camper zal je daartoe voor een deel moeten afplakken. Er zijn ook speciale stickers in de handel waardoor het in een keer geregeld is.

Let op de smalle wegen

De landwegen in Groot-Brittannië zijn vaak wat smaller dan je gewend bent in Nederland. Dat effect wordt nog verhoogd omdat er vaak heggen of andere afscheidingen vlak naast de weg zijn. In het algemeen zijn de wegen breed genoeg om probleemloos te passeren maar moet je hieraan wennen. Een forse camper is niet ideaal voor een tripje over het kanaal als je het binnenland in gaat.

Hou je aan de regels

In het VK mag je een camper parkeren op speciaal daarvoor aangewezen plaatsen. Ook de meeste campings hebben speciale plekken voor campers. Ook daar zijn, net als in Europa, speciale campercampings te vinden. Hoe leeg het land ook lijkt, je mag elders alleen vrij parkeren als je toestemming hebt van de eigenaar van het land. Indien dat jouw keuze is, regel dat dan even van te voren.

Tip: De bewegwijzering in het VK is van goede kwaliteit. Snelheden worden uitsluitend in miles aangegeven. Het is erg eenvoudig om je hierin te vergissen. Plak daarom een briefje op je dashboard waarop de meest gebruikelijke snelheden zijn omgerekend naar kilometers.

Bekijk ook: Overwinteren op de camping: 6 tips