Logo Campings.nl Logo Campings.nl
  • Actueel & betrouwbaar
  • Direct boeken
  • Lage prijzen

Vakantie in Noorwegen: waarop letten?

Noorwegen is een prachtig land om te ontdekken met de auto en de tent. In principe mag je overal in de natuur kamperen, maar er zijn wel duidelijke regels voor wildkamperen.

Vakantie in Noorwegen: waarop letten?

De regels voor wildkamperen:

  • Je mag hoogstens twee nachten achtereen op dezelfde plek je tent opzetten zonder toestemming van de eigenaar van de grond.
  • De kampeerplek mag nooit dichter bij een woning of een ander gebouw zijn dat wordt gebruikt dan 150 meter.
  • Na vertrek mag er geen enkel spoor meer zijn dat duidt op het verblijf. Rommel achter laten in de natuur wordt zwaar beboet.

Kortom: je kan in Noorwegen het avontuur zoeken, maar besef dat in de meer afgelegen gebieden de natuur een stuk ruiger kan zijn dan in ons land en bereid je daarop altijd goed voor. Er zijn ook diverse campings in Noorwegen van eenvoudig tot zeer luxe. Reserveren is in het hoogseizoen altijd noodzakelijk. Buiten het seizoen zijn de prijzen vaak beduidend lager als je vakantie in Noorwegen wilt vieren.

Vakantie in Noorwegen met de auto

Indien je met de auto Noorwegen bezoekt zijn er nog een aantal aandachtspunten:

1. Tolwegen

In Noorwegen is het gebruikelijk dat nieuwe wegen, bruggen, tunnels en passen met tolgelden moeten worden betaald. De tol wordt geheven totdat de investering terug is betaald. Met camera’s wordt het passerende verkeer gescand en ook in Nederland krijg je de rekening -soms na maanden- gepresenteerd. Wil je niet achteraf betalen dan bestaat de optie van een tolbadge. Hiermee betaal je de tol vooraf in een bepaald gebied of geheel Noorwegen. Informeer naar mogelijkheden in prijzen indien je een keuze hebt gemaakt voor een bepaald gebied.

2. Borg voor brandstof

Er zijn zeker in de minder dicht bevolkte gebieden van Noorwegen minder benzinestations langs de weg dan in Nederland. De meeste ervan zijn onbemand en betalen is alleen mogelijk met een pas. Informeer vooraf of jouw bankpas zal worden geaccepteerd. De meeste tankstations accepteren sowieso de ‘grote’ creditcards. Let op: meestal wordt bij gebruik van de card meteen een borg gereserveerd die kan oplopen tot een bedrag overeenkomstig met € 200. Na betaling verdwijnt de borg in het algemeen pas na 2 of 3 dagen.

3. Verplichte zaken in de auto en boetes in Noorwegen

Bij een bezoek aan Noorwegen is het verplicht een veiligheidsdriehoek en -vest in de auto te hebben. Indien er een boete wordt opgelegd, kan je die ter plaatse afrekenen, doe je dat niet, dan moet die uiterlijk binnen 3 weken worden voldaan. Bij ernstige verkeersovertredingen word je voorgeleid aan de officier van justitie. De boetes zijn hoog in Noorwegen. Een snelheidsovertreding van meer dan 20 kilometer wordt beboet met € 420, bij meer dan 50 kilometer is dat € 1.000.

4. Milieuzones

Zowel in Oslo als in Bergen zijn er milieuzones. In Oslo gelden er beperkingen voor dieselauto’s. Ook komen er steeds meer autovrije wijken in de hoofdstad. In het toeristische Bergen wordt autoverkeer ook steeds meer ontmoedigd. In de stad mag op even dagen slechts met een auto gereden worden waarvan het laatste cijfer van het kenteken even is, op oneven dagen geldt het omgekeerde. Hou rekening met deze beperkingen bij een bezoek aan de steden.

Bekijk ook: Veerboot Emden-Noorwegen: dit moet je weten