Logo Campings.nl Logo Campings.nl
  • Actueel & betrouwbaar
  • Direct boeken
  • Lage prijzen

Tips voor kamperen met de hond op een camping

Kamperen is altijd een geweldige ervaring, maar het wordt nog beter als je hond mee op reis gaat! Samen met je hond(en) kamperen kan een geweldige manier zijn om tijd door te brengen met je harige vriend, maar het vergt wel enige planning en voorbereiding. In deze blog delen we graag enkele tips om ervoor te zorgen dat zowel jullie een fantastische tijd hebben op de camping.

Tips voor kamperen met de hond op een camping

Kamperen is altijd een geweldige ervaring, maar het wordt nog beter als je hond mee op reis gaat! Samen met je hond(en) kamperen kan een geweldige manier zijn om waardevolle tijd door te brengen met je harige vriend, maar het vergt wel enige planning en voorbereiding. In deze blog delen we graag enkele nuttige en leuke tips om ervoor te zorgen dat zowel jij als je hond een fantastische tijd hebben op de camping.

1. Kies de juiste camping

Bij het kiezen van een camping is het belangrijk om te controleren of honden welkom zijn. Gelukkig zijn er steeds meer campings die speciale voorzieningen hebben voor honden, zoals aangewezen uitlaatgebieden en zelfs hondendouches. Via Campings.nl kun je met behulp van de zoekfilters eenvoudig aangeven dat je een camping zoekt waar huisdieren zijn toegestaan. Vergeet ook niet te informeren naar eventuele regels en beperkingen met betrekking tot het verblijf van honden op de camping.

Bij het kiezen van een leuke camping kun je ook rekening houden met de interesses van jouw hond. Geeft hij of zij de voorkeur aan een camping aan zee, zodat je iedere dag samen wandelingen aan het water kunt maken? Op basis hiervan kun je een locatie kiezen om jouw hond een vakantie te bezorgen die nooit vergeten zal worden.

2. Plan voor noodgevallen

Hoewel we hopen dat er geen noodsituaties optreden, is het altijd verstandig om voorbereid te zijn. Noteer het telefoonnummer van een lokale dierenarts en houd eventueel de vaccinatie- en medische gegevens van je hond bij de hand. Als je hond medicijnen nodig heeft, zorg er dan voor dat je voldoende voorraad meeneemt voor de duur van je verblijf.

3. Bereid uw huisdier voor op de reis

Vóór je vertrekt, is het essentieel om je hond voor te bereiden op de reis. Maak een afspraak met de dierenarts voor een grondige controle om er zeker van te zijn dat hij of zij helemaal gezond is. Het is beter om eventuele gezondheidsproblemen van tevoren te ontdekken, zodat je ze indien nodig nog thuis kunt aanpakken. Heb je een nieuwe hond of puppy? Zorg er dan voor dat deze gechipt is en alle benodigde vaccinaties en behandelingen heeft gehad.  

4. Neem de juiste uitrusting mee

Zorg ervoor dat je alle essentiële spullen voor je hond meeneemt. Denk aan een comfortabele hondenriem of tuigje, een halsband met een identificatietag, een hondenmand, voer- en waterbakken, voldoende voer voor de hele reis, speelgoed en eventuele medicijnen die je hond nodig heeft. Neem poepzakjes mee om de ontlasting netjes achter hem of haar op te ruimen. Vergeet ook niet om een EHBO-kit voor je huisdier mee te nemen voor tijdens wandelingen in de natuur. Is jouw hond gevoelig voor een drukke omgeving en heb je hem of haar getraind om rustig te worden in de bench, vergeet deze dan uiteraard ook niet mee te nemen.

5. Houd rekening met het weer

Honden kunnen gevoelig zijn voor extreme temperaturen, dus houd het weerbericht in de gaten. Zorg voor voldoende schaduw en water op warme dagen en overweeg het gebruik van een draagbare ventilator of koelmat voor je hond. Er moet altijd vers drinkwater aanwezig zijn. Ben je van plan om op het asfalt te lopen terwijl het buiten heet is, trek dan jouw hond speciale hondenschoenen aan zodat zijn of haar zolen niet verbranden. Kampeer je in de winter? Gedurende koude nachten kan een hondenjas of een extra deken van pas komen om je harige vriend warm te houden.

6. Maak kennis met de omgeving

Verken de omgeving van de camping samen met je hond. Kies een camping met veel wandelroutes in de buurt, ontdek nieuwe paden en geniet van de prachtige natuur. Heb je een oudere hond, zorg er dan van tevoren voor dat je precies weet hoe lang de wandeling gaat zijn en of de afstand passend is. Vergeet niet om de hond altijd aangelijnd te houden, tenzij er specifieke uitlaatgebieden zijn waar je hond vrij kan rondrennen. Respecteer ook de lokale regels met betrekking tot honden op openbare plaatsen.

7. Bescherming tegen insecten

Insecten kunnen tijdens het kamperen voor ongemak zorgen – niet alleen voor jou, maar ook voor de hond. Zorg ervoor dat je huisdier goed beschermd is tegen insecten zoals vlooien, teken en muggen. Gebruik een behandeling tegen vlooien en teken, en overweeg het gebruik van een halsband of spray met insectenwerende eigenschappen. Controleer na elke wandeling je huisdier grondig op teken en verwijder ze zo snel mogelijk met behulp van een tekenpincet - dus niet een normale. Dit zorgt ervoor dat je de teek volledig verwijdert en dat de mond niet in de huid blijft zitten, wat problemen kan veroorzaken.

8. Houd je hond bezig

Een actieve hond is een gelukkige hond! Zorg ervoor dat je genoeg activiteiten plant om je hond bezig te houden. Speel samen spelletjes zoals frisbee of verstoppertje, neem lange wandelingen of organiseer zelfs een kleine hondentrainingssessie. Vergeet niet dat een vermoeide hond minder geneigd is om in de tent of caravan rond te rennen, veel te blaffen en stoute dingen uit te halen!

9. Respecteer andere kampeerders

Niet iedereen is even dol op honden, dus respecteer de privacy en ruimte van andere kampeerders. Vooral als je op een rustige camping verblijft. Houd je hond aangelijnd op de camping als dit de norm is en ruim eventuele uitwerpselen meteen op. Zorg ervoor dat je hond niet steeds blaft of andere gasten stoort. Als je hond voldoende energie kwijt kan, zal dit waarschijnlijk niet het geval zijn. Door verantwoordelijk te zijn, kunnen we een positieve indruk achterlaten en ervoor zorgen dat honden welkom blijven op campings.

10. Respecteer de omgeving:

Tijdens het kamperen met je hond is het van groot belang om de omgeving te respecteren. Houd je hond aangelijnd op plaatsen waar dat verplicht is en vermijd gebieden waar honden niet zijn toegestaan. Zorg er altijd voor dat je de uitwerpselen van je huisdier opruimt tijdens wandelingen. Bovendien is het belangrijk om geen afval achter te laten; bewaar het in je tas, broek- of jaszak totdat je een prullenbak tegenkomt.

Er zijn verschillende redenen waarom honden niet vrij mogen rondlopen. Honden zijn van nature roofdieren en kunnen prooidieren achterna jagen. Dit kan leiden tot verwondingen of zelfs de dood van het dier. Bovendien kunnen andere wandelaars die bang zijn voor honden schrikken als je enthousiaste vriend op hen afrent om ze te begroeten.

Boek nu een verblijfplaats op een hondencamping

Kamperen met je hond kan een fantastische ervaring zijn, vol avontuur en plezier. Door de juiste planning en voorbereiding kun je ervoor zorgen dat zowel jij als je hond een geweldige tijd hebben op de camping. Neem een kijkje in ons aanbod met campings waar je met de hond mee naartoe mag en bereid je voor op de reis met onze tips. Op die manier kun je volop genieten van de natuur, quality time doorbrengen met je harige metgezel en mooie herinneringen creëren die een leven lang meegaan. Veel plezier en happy camping!



Auteur: Marloes