Logo Campings.nl Logo Campings.nl
  • Actueel & betrouwbaar
  • Direct boeken
  • Lage prijzen

5 bourgondische steden in Nederland

Een lesje geschiedenis vooraf: de periode 1384 tot 1482 wordt in (Zuid)-Nederland ook wel de Bourgondische tijd genoemd. Het hertogdom Bourgondië, dat een deel van het huidige België besloeg, was verbonden met Frankrijk, maar wel onafhankelijk. In de genoemde periode werd ook het huidige Brabant en Limburg opgenomen in het hertogdom. Na 1482 verdween de onafhankelijkheid. Met het woord bourgondisch wordt tegenwoordig vooral een hang naar het luxe op het gebied van eten en drinken bedoeld. Dan denk je in ons land wellicht vooral aan het zuiden. Hier vind je mooie bourgondische steden in Nederland waar je echt kunt genieten. Boek een camping in de buurt en ga eropuit!

5 bourgondische steden in Nederland

5x bourgondische steden in Nederland

Hou jij ook wel van een lekker hapje eten op zijn tijd? Wij hebben 5 bourgondische steden in Nederland op een rij gezet.

1. Maastricht

Wie denkt aan Bourgondisch tafelen, zal meteen aan Maastricht denken, en dat is geheel terecht. Hier vind je de meest gezellige terrassen en restaurantjes voor iedereen. Of je nu gaat voor haute cuisine of lekker all you eat prefereert, in Maastricht kan het allemaal. Daarbij is er veel te zien en doen in de stad. Een dagje Maastricht is altijd een succes.

2. Thorn

Het ‘witte stadje’ wordt Thorn ook wel genoemd. De imposante abdijkerk steekt duidelijk af tegen al die witte huisjes gelegen aan smalle steegjes. Hier hadden vrouwen het voor het zeggen, eeuwenlang voordat emancipatie vanzelfsprekend was. Het wit van de huisjes had ook een zeer praktische reden. Het was de meest goedkope kleur. Vandaag de dag is Thorn een soort ansichtkaart, maar dan echt. Hou je van dit soort plaatsjes dan is Wessem ook een aanrader: middeleeuws en veel rustiger in de zomermaanden.

3. Valkenburg

Wellicht is Valkenburg de meest toeristische stad in ons land na Amsterdam. Dat is ook niet zo gek want dit stadje bij de Geul heeft veel te bieden. De mergelgrotten zijn een bezoek waard evenals de ruïne. Wat dacht je van een kabelvaart naar een van de weinige ‘bergtoppen’ in ons land om via een rodelbaan weer naar beneden te suizen. Vergeet niet om hier een echte vlaai te proeven.

4. Den Bosch

Den Bosch is een prachtige mix van chique en gezelligheid. Hier kan je door de smalle straten van het centrum dwalen en een kleine bakkerswinkel tegenkomen waar je de lekkerste Bossche bol kan proeven die je ooit hebt gehad. Maar dit is ook de stad van cultuur waar een standbeeld staat van Jeroen Bosch op enkele meters van zijn vroegere woning. Het werk van de meester is zo kostbaar geworden dat zijn geboortestad geen enkel origineel van zijn hand bezit. Voor de liefhebber is er echter veel kunst te vinden in deze prachtige stad.

5. Heusden

Heusden is zo’n stad waarvan de bewoners vaak niet meer beseffen hoe bijzonder hun woonplaats is. De vismarkt is het kloppend hart van het stadje omringd met vele horecagelegenheden. Kan je hier de lekkerste pannenkoek van Nederland eten? Het is aan jou om daarover te beslissen. Vergeet ook niet in de zomer het bijzondere ijs te proeven. Als je door het oude centrum dwaalt, zal je je verbazen hoe scheef sommige van de monumentale panden staan. Heb je de stad wel gezien? De omgeving is schitterend voor een mooie wandeling.

 

Bekijk ook:

-          5 mooie caravanrondreizen door Europa

-          De leukste bestemmingen voor de herfstvakantie