Logo Campings.nl Logo Campings.nl
  • Actueel & betrouwbaar
  • Direct boeken
  • Lage prijzen

5 bijzondere plekjes in Portugal

5 bijzondere plekjes in Portugal

Portugal is een van de meest populaire bestemmingen voor Nederlanders op vakantie geworden. Dat is wel logisch omdat het een kust heeft die vergelijkbaar is met de Spaanse costa’s maar minder bezocht door het massatoerisme. Verder is Portugal nog voordeliger dan Spanje of Frankrijk en dat doet het bij ons altijd goed. De voorzieningen op de campings zijn in het algemeen uitstekend voor redelijke prijzen. Daarnaast is er ook veel te zien voor wie meer wil dan zon, zee en strand. Hieronder staan 5 heel bijzondere plekjes in Portugal die je niet overal zal tegenkomen.

5 bijzondere plekjes in Portugal

Wil je wel eens wat anders dan de Douro-vallei of de grote plaatsen aan de Algarve? Hieronder hebben we 5 bijzondere plekjes in Portugal voor je verzameld.

1. De marmerdorpen van Alentejo

In het noordoosten van Alentejo zijn grote marmergroeven. Als er zoveel van deze bijzondere steensoort te vinden is, wordt deze ook gebruikt voor normale zaken waaraan je elders niet zou denken. In de dorpen Estremoz, Borba en Vila Viçosa is marmer werkelijk overal voor gebruikt. Voor paleizen maar ook omlijstingen van deuren en ramen. Je vindt er pleinen die compleet zijn gemaakt van marmer maar ook de witte strepen van de zebrapaden. Het is zelfs zo dat voor verf gemalen marmer werd gebruikt omdat het goedkoper was dan normale witte verf. Dat moet je echt zien.

2. Het spookdorp Minas de São Domingos

Het was eens een bloeiend mijnstadje en de eerste plaats in Portugal waar alle woningen elektriciteit kregen. Maar de directie besloot om zwavelzuur te gebruiken om het koper uit het erts te krijgen. De bodem en het water werd verontreinigd en de omgeving onleefbaar. In 1960 werd de mijn gesloten en verlieten de bewoners het gebied. Er bleef een spookdorp achter met vervallen gebouwen, verroeste machines en installaties alsmede een giftig meer. Er staan borden met toelichting en waarschuwingen in het Engels.

3. Street art in Lagos

Een historisch kustplaatsje in de Algarve associeer je wellicht niet met moderne kunst. Toch kan je in Lagos genieten van Street-art van enkele van de bekendste kunstenaars op dit vlak. In 2011 heeft een culturele organisatie in Lagos de grote namen in deze kunstvorm uitgenodigd om de muren in het historisch centrum daarmee te versieren. Je kunt een gratis plattegrond ophalen zodat je alles kunt vinden wat naar jouw smaak is.

4. Convento de Cristo in Tomar

Na de middeleeuwen werd Portugal tijdelijk een natie die belangrijk was op de wereld. De ontdekkingsreizigers kwamen zowel in het verre oosten als in Afrika en Zuid-Amerika. De handel bracht enorme rijkdommen. Deze werden onder andere geïnvesteerd in bouwwerken die de macht van Portugal moesten demonstreren. In dit voormalig klooster in Tomar kan je echt uren ronddwalen en je ogen de kost geven. Zoveel pracht vind je niet snel elders.

5. De monstergolven van Nazaré

Vlak voor de kust van Nazaré ligt een canyon in de zeebodem. Dat betekent dat met de juiste wind en stroming de golven nog een extra zetje meekrijgen en kunnen uitgroeien tot echte monsters. In het verleden kostte dit het leven aan diverse vissers. Nu komen er surfers die willen profiteren van golven die wereldrecords scoren. De golven zijn vooral in december en januari het meest indrukwekkend.

Bekijk ook: Portugal: 5 mooie vakantiebestemmingen