Campings zoeken in Alentejo

CAMPINGS ZOEKEN IN ALENTEJO

Als je de kaart van Portugal bekijkt, is de Alentejo het gebied dat grofweg de zuidelijke helft van het land beslaat tot aan de Algarve. In het noorden wordt de grens gevormd door de rivier de Taag, in het oosten door Spanje en in het westen door de Atlantische kust. Met nog geen miljoen inwoners op een oppervlakte, die vergelijkbaar is met Nederland, kun je wel stellen dat Alentejo dunbevolkt is. Het landschap is er overwegend vlak, maar wel erg vruchtbaar. Om te kamperen in de Alentejo heb je ruimte genoeg. Het uitzicht wordt hooguit beperkt door heuvels met eindeloze rijen olijfbomen. Lees meer 

Kamperen Alentejo

Vanaf je Portugese camping in Alentejo bezoek je makkelijk de dorpjes met hun typische witte huisjes, maar je kunt ook de stad Evora bezoeken. Evora heeft een rijke geschiedenis die je in veel gebouwen terug zult vinden. Je kunt met gemak meerdere dagen in deze bijzondere stad doorbrengen en toch steeds weer nieuwe dingen ontdekken. Wat dacht je bijvoorbeeld van de Sé, de indrukwekkende Kathedraal, of de Capela dos Ossos bij de kerk Igreja Real de São. Vanaf je camping bij Montemor-o-Novo kun je u de Cromeleque dos Almendres bezoeken, een unieke steencrikel. Ook de grotten van Escoural met hun eeuwenoude grotschilderingen zijn de moeite waard.

Heb je een Portugese camping gevonden bij de plaats Estremoz, laat je dan verrassen door de vele traditionele amabachten. Je vind hier veel aardewerk, houtsnijwerk en leren artikelen. Uiteraard zijn in alle Portugese dorpjes de gezellige markten die je vanaf de campings in Alentejo kunt bezoeken.

Campings in Alentejo aan de Atlantische kust

Het westelijke deel van de Alentejo wordt begrensd door de Atlantische Oceaan. Hier vind je leuke campings in de buurt van mooie stranden en indrukwekkende kliffen. Het bekendste gebied is de Costa Dourade oftewel Goudkust, dat zijn naam dankt aan de kleur van het zand. Veel toeristen komen naar de Alentejo in Portugal vanwege de ongerepte natuur en de authentieke sfeer. Bovendien heeft deze streek een aangenaam klimaat, dat door de altijd waaiende westenwind niet te warm en niet te koud wordt. Alentejo is mede door het weer niet alleen leuk voor een vakantie, maar ook als plaats om te overwinteren.

De charme van kleine campings

In de Alentejo zal je niet struikelen over grote, drukke campings. Dat is ook niet zo verwonderlijk als je bedenkt dat er nauwelijks steden te vinden zijn, maar bijna uitsluitend pittoreske dorpjes. De charme van zo’n kleinschalige camping in de Alentejo is, dat het heel persoonlijk aanvoelt. De eigenaar doet alles om je een aangenaam verblijf te bezorgen en het beperkte aantal andere gasten, voelt al snel aan als een fijne kennissenkring. Uitzondering op die kleinschaligheid is het Portugese agroturismo.

Agroturismo in de Alentejo

Een aparte vorm van kamperen in Portugal is het agroturismo. Hierbij verblijf je op grote boerderijen, die gelegen zijn op vele hectaren grond. Er is vooral gelegenheid voor heel veel ontspanning, maar op een aantal van deze ‘montes’, zoals de meestal witte boerderijen genoemd worden, kun je ook diverse activiteiten ondernemen. Denk daarbij aan paardrijden, fietsen, zwemmen of wandelen, maar bijvoorbeeld ook aan het volgen van creatieve workshops. Een verblijf op een agroturismo is overigens wel duurder dan dat op een van de kleine campings in Alentejo.

Bekijk alle campings in Portugal

Vijf bijzondere plaatsen in de Alentejo

Hoewel de Alentejo bekend staat om zijn rust en gemoedelijkheid, is er genoeg te zien om jouw vakantie ook een culturele impuls te geven. 

Évora

De hoofdstad van Alentejo is het historische Évora. Deze stad is omringd door een Romeinse vestingmuur, die nog grotendeels overeind staat. De talloze oude gebouwen, smalle straatjes en karakteristieke booggangen geven je het gevoel dat de tijd hier heeft stilgestaan. Évora heeft niet voor niets een plaats verworven op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Breng vooral een bezoek aan het Romeinse aquaduct, de kathedraal en de Romeinse Diana-tempel. 

Bekijk alle campings in Évora

Alandroal

Wie van geschiedenis en kastelen houdt, moet zeker een uitstapje maken naar Alandroal. In dit provinciale stadje zijn drie ruïnes van oude forten te zien, waarvan de Juramenha het meest indrukwekkend is. 

Monsaraz

Monsaraz is gelegen op een heuvel en stamt nog uit de middeleeuwen. De witte huisjes in de smalle straatjes zorgen voor een pittoreske aanblik. Vanuit Monsaraz heb je een geweldig uitzicht op een van de grootste meren van de Alentejo, het Alqueva-meer. 

Estremoz

Estremoz is een oude vestingstad, die naast een rijke historie ook veel gezelligheid te bieden heeft. Breng zeker een bezoekje aan de leuke markt en geniet van authentieke gerechten uit de Alentejo in een van de vele restaurants, die dit plaatsje rijk is. 

Elvas

Vlakbij de Spaanse grens ligt Elvas, een oude vesting, die ommuurd is door stervormige stadswallen. In het centrum is het tijdperk van de Moorse overheersing goed te zien in de prachtige architectuur.

Wat je zeker gezien moet hebben in de Alentejo

12.000 jaar oude grotschilderingen

Op slechts 12 kilometer ten zuiden van Montemor-o-Novo vindt je in Escoural 12.000 jaar oude grotschilderingen. 

Cromeleque dos Almendres; het Stonehenge van Portugal

De Cromeleque dos Almendres is een steencirkel, die behoort tot de oudste en grootste van Europa. 

De smokkelaarsroute van de Guadiana

Wandelend langs de Rio Guadiana krijg je een idee van hoe het er vroeger aan toe ging op deze oude smokkelaarsroute. 

De sterrenhemel van Alqueva

Bij het grootste stuwmeer van Alentejo, de Alqueva, zijn er bijna 300 onbewolkte nachten per jaar en is er zo weinig licht in de omgeving, dat het gebied in 2011 is aangewezen als Starlight Tourism Destination. In de Dark Sky van Alqueva is de sterrenhemel uitzonderlijk goed zichtbaar. 

Serra de São Mamede

De Serra de São Mamede is een rotsachtig gebergte waar echte klimmers een goede uitdaging aan kunnen hebben. Het uitzicht onderweg is ronduit spectaculair.

Kies voor de authentieke sfeer van de Alentejo

Als je kiest voor een camping in de Alentejo, dan kies je voor het authentieke Portugal. Rust, ruimte en historie zijn hier de hoofdingrediënten voor een geweldige vakantie.