Logo Campings.nl Logo Campings.nl
  • Actueel & betrouwbaar
  • Direct boeken
  • Lage prijzen

Zo weet je zeker of jouw gasfles leeg is!

Zo weet je zeker of jouw gasfles leeg is!

Waarschijnlijk is het jou ook wek een keer overkomen: je bent net lekker aan het koken of wilt een kopje koffie zetten en dan is de gasfles leeg. En een nieuwe gasfles is ook niet altijd zomaar voorradig. Wat voor methoden zijn er om de inhoud van je gasfles te bepalen? En hoe kan je op de beste manier de inhoud meten van je gasfles. Ook daar zijn natuurlijk mogelijkheden toe. Hieronder geven we je de opties die er zijn.

Gewicht bepalen

Het klinkt bijzonder ouderwets, maar is ook zeer effectief: het wegen van de gasfles. Deze methode werkt voor alle gasflessen, voor de bekende blauwe Campingaz flessen, maar ook voor de grotere exemplaren. Op iedere gasfles staat alle informatie die je nodig hebt, vaak op de kraag maar het kan ook elders staan zoals op de bodem. In ieder geval staat er de tarra. Dit is het lege gewicht van de gasfles. Vaak staat het gewicht van een volle gasfles er ook op of anders het gewicht van het gas als de fles vol is. Door het gewicht te bepalen en daar de tarra af te halen, kan je dus eenvoudig bepalen hoeveel gas er nog in de fles zit. Als er ook staat vermeld hoeveel gewicht een volle fles heeft, kan je ook eenvoudig uitrekenen welk percentage gas er nog beschikbaar is. Ben je een ervaren kampeerder dan ben je daarmee vast in staat om ook in te schatten hoe lang je een dergelijke fles nog kan gebruiken.

De Primagaz app

Het zal je niet verbazen dat er ook voor het bepalen van de hoeveelheid gas al een app beschikbaar is voor je smartphone: de Primagaz Easybley app. Waarschijnlijk ben je wel nieuwsgierig hoe deze gratis app werkt. Als ze deze hebt gedownload moet je kiezen voor de optie kamperen. Daarna draait alles om het geluid. Je geeft het tarra gewicht van de gasfles in, zoals dat staat vermeld op de kraag of de bodem. Dan leg je de smartphone op een kleine afstand van de gasfles. Met een hard voorwerp, zoals een lepel, geef je een tik op de gasfles. De app heeft ongeveer 10 seconden nodig om te betekenen wat de resterende inhoud is. Best bijzonder toch? Deze app werkt echter alleen voor gasflessen met een gewicht van meer dan 4,5 kilo.

Een inhoudsmeter

Als je de smartphone liever thuis laat als je gaat kamperen of gasflessen gebruikt van minder dan 4,5 kilo is een gaslevelmeter de oplossing. Deze handige apparaatjes kan je bij de meeste gespecialiseerde kampeerwinkels kopen.  De prijzen verschillen wel flink want die liggen tussen de € 5 en € 150. Het is verstandig om even op internet te checken welke meter het meest geschikt is in jouw situatie. Het apparaat werkt erg eenvoudig. Je schuift deze langzaam langs de zijkant van de gasfles. Dan krijg je na enkele seconden een indicatie hoe vol de fles nog is.

Je laten verrassen door een lege gasfles is eigenlijk niet nodig!

Lees ook: Koffie zetten op de camping: deze mogelijkheden zijn er