Logo Campings.nl Logo Campings.nl
  • Actueel & betrouwbaar
  • Direct boeken
  • Lage prijzen

Wat zijn de kosten van een caravan?

Wat zijn de kosten van een caravan?

De caravan wordt steeds populairder in ons land en dat is ook niet verwonderlijk. Met een caravan is het relatief eenvoudig om een vakantie te plannen in binnen- en niet te ver buitenland. Het biedt de gezelligheid van een camping en meer luxe dan de tent. Maar wat zijn nu de kosten van een caravan per jaar. Uiteraard speelt de keuze van de caravan een belangrijke rol als het gaat om de kosten. De prijzen van een nieuwe caravan variëren in ons land van circa € 13.000 tot € 40.000. De meeste caravans die worden gekocht kosten minder dan €25.000. Een caravan gaat zo’n 15 jaar mee en de prijzen van gebruikte caravans zijn daarop gebaseerd.

De jaarlijkse kosten van een caravan op een rijtje

Uiteraard zijn de hierna genoemde bedragen indicatief en zijn de feitelijke kosten afhankelijk van de caravan die je kiest, het gebruik dat je er van maakt en het onderhoud dat je doet.

1. Afschrijving

Hieronder valt de waardevermindering van de caravan. Als je een nieuwe caravan koopt voor € 16.000 en deze na vijf jaar verkoopt of inruilt voor € 11.000, bedraagt de afschrijving € 5.000 voor de periode van 5 jaar. Voor afschrijving wordt in het algemeen € 1.000 tot € 1.200 per jaar gerekend en dit is ongeveer gelijk bij een nieuwe en een tweedehands exemplaar. Het zal duidelijk zijn dat een duurdere en meer luxe caravan ook meer kost aan afschrijving,

2. Verzekering

Het verzekeren van een gemiddelde caravan kost ongeveer € 300 per jaar. De premies variëren met hetgeen jij wilt verzekeren. Er zijn ook verzekeringen die € 800 per jaar kosten en waarbij er meer risico’s zijn gedekt. Ook het eigen risico bij een calamiteit is uiteraard zeer bepalend voor de premie die je moet betalen.

3. Stalling

Waar je de caravan neerzet, bepaalt de stalling maar tevens het seizoen. De verschillen per land zijn erg groot. In sommige landen mag je bijna overal de caravan gratis parkeren, in andere landen is de prijs voor een camping met voorzieningen erg hoog. De gemiddelde gebruiker van een caravan is per jaar rond de € 300 kwijt aan kosten van stalling.

4. Onderhoud

Hierbij speelt het feit of een caravan nieuw of op leeftijd is een belangrijke rol. Ook is de wijze waarop het onderhoud gebeurt, is bepalend voor de kosten per jaar. Een handige doe-het-zelver kan veel zelf doen en bespaart hiermee flink aan kosten. Voor het onderhoud is een bedrag van € 200 per jaar gebruikelijk.

5. Diversen

Denk hierbij bijvoorbeeld aan het kopen van een nieuwe gastank, het vervangen of kopen van een voortent, snoeren, vervanging van apparaten en/of meubilair. Hiervoor zetten we € 150 in de berekening.

Lees ook: Elektra op de camping: hier moet je aan denken

Conclusie

In het bovengenoemd voorbeeld zijn de kosten voor een caravan derhalve op € 1.950 per jaar begroot waarbij afschrijving de grootste kostenpost vormt,

Hou er ook rekening mee dat je met een caravan meer brandstofkosten kwijt zal zijn en dat dit op een lang traject behoorlijk kan oplopen. Tolgelden zijn vaak ook hoger als je een dergelijke weg met de caravan kiest. Mocht je ook een zwaardere auto kopen voor het trekken dan telt ook dat in principe mee in de berekening.