Logo Campings.nl Logo Campings.nl
  • Actueel & betrouwbaar
  • Direct boeken
  • Lage prijzen

Wat mag er wel en niet mee in de handbagage?

Wat mag er wel en niet mee in de handbagage?

Ben je binnenkort van plan met het vliegtuig naar je bestemming te gaan? Dan is het verstandig om hieronder te lezen welke regels inmiddels gelden. Wat mag mee in het vliegtuig en wat mag er beslist niet in handbagage? De volgende voorschriften gelden voor de EU. Ga je buiten de EU, neem dan contact op met de luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt.

Wat mag er niet mee in handbagage?

1. Voorwerpen die als wapen kunnen dienen

Dat klinkt misschien heel logisch, maar ook jouw nagelschaartje of nagelvijl is soms niet toegestaan als deze niet voldoet aan zeer strikte voorwaarden. Stop dergelijke zaken dan ook bij voorkeur niet in je handbagage of neem vooraf contact op met de maatschappij waarmee je vliegt.

2. Vloeistoffen

Tegenwoordig kun je al speciale reissets kopen die geschikt zijn om vloeistoffen en gels in mee te nemen.

De standaard regel is dat je geen vloeistoffen of gels mag meenemen tenzij:

  • Vloeistoffen en gels in een verpakking zitten van maximaal 100 milliliter.
  • De verpakte vloeistoffen en gels in een hersluitbare en doorzichtige plastic zak zitten van maximaal 1 liter.
  • Per passagier mag niet meer dan 1 plastic zak met inhoud in de handbagage mee worden genomen.

Iedere dag verdwijnen er grote hoeveelheden parfum, shampoo en cosmetica in de prullenbakken op vliegvelden. Dat zal jou toch niet overkomen?

3. Medicijnen

In principe mag je onbeperkt medicijnen in je handbagage meenemen, dus meer dan 100 milliliter als het medicijn vloeibaar is. In alle gevallen moet je kunnen aantonen dat de medicijnen op naam staan. Zeker in het buitenland is het erg verstandig om een recept in het Engels mee te nemen om problemen bij de douane te voorkomen.

Uiteraard wil je ook op reis over voldoende medicijnen kunnen beschikken voor de gehele periode. Als je medicijnen vloeibaar zijn, zorg dan voor een goede verpakking. Informeer ook even bij je arts of apotheker of jouw medicijnen ook in het land dat je gaat bezoeken verkrijgbaar zijn. Ook hierbij kan het recept je van dienst zijn.

4. Babyvoedsel

Vloeibaar babyvoedsel mag mee in de handbagage als je ook een baby meeneemt, dat klinkt logisch en toch komt het voor dat men hier niet bij stilstaat. Er zijn geen beperkingen voor de hoeveelheid, maar voorkom problemen door verstandig om te gaan met deze regel. Op langere vluchten kunt u vaak gekookt water krijgen in het vliegtuig. Informeer hier vooraf even naar.

5. Aankopen op de luchthaven en aan boord

Deze mogen alleen mee als vloeistoffen en gels in een verzegelde tas zijn verpakt. Bovendien moet je kunnen aantonen dat de spullen zijn gekocht op de dag van de reis. Zodra de verzegeling is verbroken, mogen ook deze vloeistoffen en gels niet in je handbagage.

Wat mag er mee in de handbagage?

In principe mag je alles meenemen in het vliegtuig wat hierboven niet is uitgezonderd. Besef wel heel goed dat men bij controle bepaalde zaken kan weigeren die hierboven niet staan vermeld. Neem bij twijfel altijd contact op met de luchtvaartmaatschappij. Dat voorkomt frustratie op de luchthaven.

Lees ook: Handige paklijst voor het kamperen