Logo Campings.nl Logo Campings.nl
  • Actueel & betrouwbaar
  • Direct boeken
  • Lage prijzen

Tips om je kat mee te nemen op een kampeervakantie

Tips om je kat mee te nemen op een kampeervakantie

Kat mee op vakantie? Katten zijn gewend aan hun omgeving en uiteraard gehecht aan de mensen die daarbij horen, maar het zijn solitaire dieren. Waar een hond het liefst gaat waar zijn baasje ook gaat, rekent een kat erop dat alles zoveel mogelijk hetzelfde blijft. Voor katten is een vakantie dan ook vaak een stressvolle periode, zeker als ze naar een logeeradres gaan dat ze niet kennen. Een katten-pension is ook niet altijd de juiste oplossing. De behandeling is daar in het algemeen wel professioneel, maar katten zijn eigenzinnige dieren en voor enkele dieren is een dergelijk verblijf een kwelling. Maar zelfs als het is toegestaan op de camping is het dan wel mogelijk om je kat mee te nemen op vakantie? Hieronder staan enkele tips.

1. Hoe avontuurlijk is jouw kat?

Sommige katten zijn geboren om thuis te blijven en schieten meteen in stress van een nieuwe omgeving. Zeker als je kat al wat ouder is, zal je er geen kampeerkat van maken als het dier gewoon thuis wil blijven. Probeer in dat geval een oppas te vinden om te voorkomen dat zowel de kat als jij een mislukte vakantie tegemoet gaan.

2. Alleen een kat die gewend is aan het lopen in een tuigje kan mee op vakantie

Katten willen het liefst geen tuigje en het kost vaak veel geduld om een jong dier daar aan te wennen. Toch is het noodzakelijk dat een kat die op vakantie gaat hier aan gewend is. Laat een kat op vakantie nooit zonder tuigje lopen. Een kat heeft net als een mens reflexen in stressvolle situaties en dat betekent vaak kiezen tussen vechten en vluchten. Beide opties leveren onvermijdelijk problemen op.

3. Oefen met veel geduld

Zorg ervoor dat je kat de reismand als een plezierige plaats ervaart. Als voor de kat de reismand gelijk staat aan een bezoek aan de dierenarts, zal die zich daar niet op het gemak voelen. Als het een leuke plek is met speeltjes en een dekentje kan het na enige tijd een vertrouwde plek worden. Daarna is het tijd om te oefenen met de caravan of de kampeertent. Als je de reismand daarin plaatst om te kat te laten wennen is het veel minder moeilijk als het echt moet gebeuren op vakantie.

4. Ga op proefvakantie

Denk jij dat je kat er klaar voor is, ga dan een korte periode kamperen op een terrein in de buurt. Gedurende die periode kan je wennen aan het gedrag van je kat en kan de kat wennen aan het fenomeen vakantie en kamperen. Het zal ongetwijfeld dan duidelijk worden of jouw kat toe is aan het echte werk.

5. Hou rekening met je kat op vakantie

Als je wilt dat je kat ook geniet van de vakantie zal je rekening moeten houden met het dier. Zorg er bij voorkeur voor dat het dier nooit alleen is. Ook is een kat vaak niet gediend van lange wandelingen en wil het kunnen eten en drinken op ieder moment. Maak er voor beide een leuke vakantie van.

Lees ook: Checklist voor het inpakken van je koffer