Logo Campings.nl Logo Campings.nl
 • Actueel & betrouwbaar
 • Direct boeken
 • Lage prijzen

In welke landen moet je nu precies tol betalen? Handig overzicht!

In welke landen moet je nu precies tol betalen? Handig overzicht!

Een goede vakantie begint met een goede voorbereiding. Helaas vergeten nog steeds veel mensen dat de route die je wilt afleggen, vaak ook tolwegen bevat. En vaak meer dan een tolweg. Helaas is het nog net mogelijk het gebruik van de tolwegen met een Europees vignet af te kopen, het blijft dus opletten geblazen. Door je echter van te voren op de hoogte te stellen van de verschillende tolwegen in Europa kun je een heleboel onverwachte situaties voorkomen. We hebben alvast de meest bekende wegen op een rijtje gezet en vertellen je wat je kunt verwachten per vakantieland.

Tolpoorten

Een van de meest voorkomende manier van het betalen van tol, is via zogenaamde tolpoorten. De te betalen prijs hangt af van een aantal factoren en kan per land verschillen. De exacte tolkosten berekenen kan dus een hele opgave zijn. Zo is het afhankelijk van de weg die je gebruikt, het voertuig wat je bestuurt en vaak ook de afstand die je aflegt.

Landen waar je in Europa tolpoort tegen kan komen zijn:

 • Kroatië
 • Frankrijk
 • Ierland
 • Italië
 • Noorwegen
 • Portugal
 • Spanje
 • Verenigd Koninkrijk

Snelweg tol Frankrijk

Als een van de meest populaire vakantielanden, neemt Frankrijk een speciale plek in. De overgang van autosnelwegen in Frankrijk is belast met tolpoorten. Denk bijvoorbeeld aan de tol op de Route du Soleil. Bestuurders die over het grondgebied van Frankrijk reizen, hoeven geen vignet te kopen, een vergoeding voor het gebruik van autosnelwegen wordt verzameld bij de tolpoorten. Tolgelden worden niet alleen geïnd van bestuurders van auto's, bussen en vrachtwagens, maar ook van motorfietsen.

Tolbetaling in Frankrijk

De tol in Frankrijk kan op verschillende manieren worden betaald. Bij contante betaling worden diverse valuta geaccepteerd. Naast de euro is dit het Britse pond, de Zwitserse frank en de Amerikaanse dollar. Een andere vaak gebruikte betalingsoptie is de creditcard.  Maestro-kaarten niet geaccepteerd evenals kaarten met het Electro logo.

tol wegen

Lees ook: Dit zijn de handigste apps voor op de camping!

Tolstickers

In sommige Europese landen worden vergoedingen voor het gebruik van snelwegen en snelwegen geregeld door een stickersysteem, ook wel een vignet genoemd, dat op de voorruit wordt geplakt. De tolstickers zijn meestal geldig voor een bepaald aantal dagen. Zo zijn er tolstickers die een week geldig zijn, maar je komt ook tolstickers tegen met een geldigheid van een maand of zelfs een jaar. Ook dit kan per land verschillen.

Deze tolstickers kunnen langs de weg worden gecontroleerd door de politie en vaak zijn er hoge boetes verbonden aan overtredingen zoals het gebruiken van een verlopen tolsticker of het rijden zonder sticker. In sommige gevallen kan het zelfs zo zijn dat de auto in beslag kan worden genomen als je als buitenlander niet beschikt over de juiste tolsticker. De inbeslagname is dan een zekerheidsstelling om te voorkomen dat de boete niet zou worden betaald. Zorg er dus voor dat je ten alle tijden beschikt over het juiste vignet of sticker.

Landen met het tolstickersysteem zijn bijvoorbeeld:

 • Oostenrijk
 • Bulgarije
 • Tsjechische Republiek
 • Hongarije
 • Roemenië
 • Slowakije
 • Slovenië
 • Zwitserland

Andere vormen van tol heffen in Europa

In sommige landen kom je een tolsysteem tegen wat wordt gebruikt om het verkeer te ontlasten. Zo betaal je dus een vergoeding voor het gebruik van de weg op specifieke tijdstippen. Zo wordt het rijden op drukke locaties of tijdens piekuren ontmoedigd. Voorbeelden van landen met een tijd- en plaats gerelateerd tolsysteem zijn:

Verenigd Koninkrijk:

London Congestion Charge is een vergoeding voor het rijden in het centrum van Londen.

Zweden:

Congestion Charge van Stockholm is vergelijkbaar met het Britse systeem en vereist dat voertuigen met een Zweeds kenteken een vergoeding betalen wanneer ze op weekdagen tussen 06.30 en 18.30 uur reizen.

Naast bovenstaande vormen van tol, zijn er ook landen die enkel voor bepaalde delen tol vragen.

Albanië

In Albanië worden de voertuigen met een buitenlands kenteken belast met een belasting van € 1,00 per dag. Het bedrag van deze belasting is afgeleid van het aantal zitplaatsen in het voertuig. Voor voertuigen tot 5 stoelen € 1,00 / dag, 6-9 zitplaatsen betalen € 4,00 / dag en voertuigen met meer dan 9 zitplaatsen zijn € 8,00 / dag kwijt. In Albanië worden ook nieuwe snelwegen aangelegd zoals de A1. Op deze wegen kan een extra tol worden geheven, dit is op dit moment echter nog niet bekend.

België

België kent geen systeem van tolwegen voor personenwagens. Mooi nieuws dus, want ook met de camper of caravan hoef je geen tol te betalen omdat alle voertuigen die bestemd zijn voor het vervoer van personen, zijn vrijgesteld van het betalen van tolgeld. Er is echter wel een toltunnel in België: de Liefkenshoektunnel.

De Liefkenshoektunnel, gelegen onder de Schelde ten noorden van Antwerpen, is de enige toltunnel van België en vormt de verbinding tussen de A12 (Bergen op Zoom - Antwerpen) en de N49 (Antwerpen - Zelzate). Het tolbedrag is afhankelijk van de hoogte van het voertuig. Bij een hoogte van maximaal 3 meter betaal je € 6,00. Is je voertuig hoger dan 3 meter, dan is het tolbedrag afhankelijk van het tijdstip. Zo betaal je in de periode van 22.00 – 06.01 uur € 6,00. Het rijden tijdens de overige uren, van 06.01 – 21.59 uur kost dan € 19,00. Om het nog ingewikkelder, maar wel leuker te maken: betaal je met een creditcard dan ben je iets minder kwijt.

Denemarken

In Denemarken moeten bestuurders tol betalen voor oversteekbruggen Storebaelt KR 125 voor motorfietsen, KR 235 voor een personenauto. Voor de Øresundsbron betaal je € 23,00 per motorfiets en € 45,00 per personenauto.

Litouwen

Voor bestuurders van voertuigen met een gewicht van meer dan 3,5 ton en voertuigen die ontworpen zijn om meer dan 8 passagiers te vervoeren, wordt de doorgang van de snelwegen A1 - A18 door vignetten betaald. Gedetailleerde informatie is te vinden op de website lakd.lrv.lt.

Letland

In Letland wordt er tol geheven bij het betreden van de stadsgrenzen van de stad Jurmala. Van bestuurders van voertuigen met een gewicht vanaf 3001 kg en meer wordt een tol geheven. Meer informatie over de lvvignette.eu.

Montenegro

In Montenegro betaal je tol bij de doorgangstunnel Sozina. Het bedrag van de vergoeding is € 2,50 voor motorrijders en € 5,00 voor automobilisten.

Nederland

Bij het passeren van Nederland zijn van bestuurders heffingen verschuldigd in de Kiltunnel, namelijk € 2,00 per personenauto en in Westerscheldetunnel betaal je € 5,00 per personenauto. Vier je dus vakantie in eigen land, dan is het tol berekenen kinderspel.