Logo Campings.nl Logo Campings.nl
  • Actueel & betrouwbaar
  • Direct boeken
  • Lage prijzen

Een gaskachel op de camping? Pas op voor koolmonoxidevergiftiging!

Een gaskachel op de camping? Pas op voor koolmonoxidevergiftiging!

Koolmonoxide is een gas dat vrijkomt bij de onvolledige verbranding van kolen, hout maar ook butaan-gas . Het is een kleur- en geurloos. De eerste symptomen van een koolmonoxidevergiftiging lijken onschuldig: slaperigheid, hoofdpijn en misselijkheid. Maar als iemand niet meteen in de frisse lucht komt, kent de vergiftiging een duidelijke afloop. De koolmonoxide verdringt namelijk het zuurstof in het bloed. Dergelijke ongevallen komen helaas nog steeds voor op de camping omdat daar de leefruimte vaak beperkter is en verwarming van camper, caravan of tent plaatsvindt met een gaskachel. De volgende tips helpen je het probleem te voorkomen.

1. Gele vlammen betekenen een probleem

Een gaskachel moet met mooie blauwe vlammen branden, anders bestaat het risico van onvolledige verbranding. Als het even duurt voor het blauw verschijnt als je de kachel aandoet, is dat geen probleem. Blijven de vlammen echter geel dan is dat een goede reden om op zoek te gaan naar de oorzaak en de kachel uit te doen.

2. Ventileren moet

Het lijkt wat tegenstrijdig om te gaan ventileren als je de temperatuur wilt opvoeren. Losse kachels in een tent of een caravan/camper hebben vaak geen gereguleerde afvoer. Als er dan koolmonoxide wordt gevormd komt deze rechtstreeks in de gebruikte ruimte terecht. Zorg dus altijd voor voldoende aanvoer van zuurstof. Dit is nodig voor een goede verbranding en voorkomt ook dat er te veel koolmonoxide in de lucht komt.

3. Controleer altijd de rookafvoer

Een ingebouwde gaskachel in een caravan of camper is in het algemeen voorzien van een vaste rookafvoer. Bij een losse gaskachel is deze vaak geïmproviseerd. Controleer altijd voordat je de kachel aanzet of de rookafvoer niet geblokkeerd is. Dat is een relatief kleine moeite om een groot probleem te voorkomen.

4. Laat de kachel regelmatig checken

Uiteraard kan je kleine zaken zoals een vrije rookafvoer zelf controleren. Een volledige gaskachel controleren is echt een klusje voor de vakman. De BOVAG adviseert om gaskachels en andere installaties waarbij gas wordt verbrandt zoals je kookpitten, minstens 1 maal in de 2 jaar te laten controleren. Koop je een tweedehands caravan of camper met ingebouwde gaskachel laat deze dan checken voor het eerste gebruik of vraag om een testrapport van recente datum.

5. Plaats een koolmonoxide-meter

Deze melder werkt net als een brandmelder. Gaat het alarm af dan moet je onmiddellijk de ruimte verlaten. Een koolmonoxide-meter die te gebruiken is in huis, kan je ook op de camping gebruiken. Let er op dat je de meter goed plaats. Deze hoort op een hoogte van minimaal 1.50 meter, niet te dicht bij een raam of deur en niet plat tegen een wand. Een koolmonoxide-meter kan je bij een bouwmarkt kopen en dan staat er een instructie voor het gebruik in de bijgeleverde papieren. Deze meters kan je ook online kopen.

Let er dan goed op dat je bij een vertrouwde webwinkel koopt. Bij een test van de Consumentenbond en zusterorganisaties in de EU is gebleken dat sommige koolmonoxide-melders uit landen buiten de EU geen melding gaven van dodelijke concentraties. Twijfel je aan jouw meter, laat die dan ook testen door een vakman.

 Lees ook: Elektra op de camping: hier moet je aan denken