Logo Campings.nl Logo Campings.nl
  • Actueel & betrouwbaar
  • Direct boeken
  • Lage prijzen

De 8 mooiste en meest bijzondere vogels ter wereld

De 8 mooiste en meest bijzondere vogels ter wereld

Het is niet nodig om een ornitholoog of vogelaar te zijn om te genieten van wereld van de onze gevleugelde vrienden. Hieronder een lijstje van de mooiste en meest bijzondere die je tegen kan komen.

1. De roodkeel nachtegaal

Deze prachtige zangvogel met zijn opvallende rode keel kan je ook in Nederland zien. Dan moet je wel geluk hebben want in januari 2016 werd deze kwieke zanger voor het eerst in ons land ontdekt. Ook elders in Europa is het een bijzondere gebeurtenis als je deze zeldzame vogel te zien krijgt.

2. De roodhalsgans

Deze gans heeft een prachtige tekening en je herkent deze meteen aan de opvallende rode hals. Om te broeden gaat deze gans bij voorkeur naar Siberië, niet bepaald een populaire vakantiebestemming voor mensen. Maar af en toe wordt de roodhalsgans ook in Europa gezien, zelfs in ons land.

3. De reuzenibis

Dit is een van de meest zeldzame vogels ter wereld waarvan men denkt dat er misschien nog een aantal honderden leven. Je zal de reuzenibis niet snel over het hoofd zien want een volwassen exemplaar is meer dan een meter hoog. Ze houden van een waterrijke omgeving en je moet er een flinke reis voor over hebben. Alleen in Cambodja, Laos en Vietnam worden ze nog af en toe gespot.

4. De Californische condor

Als je boven de Grand Canyon een enorme vogel schijnbaar moeiteloos ziet zweven, is er een behoorlijke kans dat dit een Californische condor is. Ze kunnen een spanwijdte bereiken van meer dan 3 meter. Een machtige verschijning die kleinere zoogdieren grote schrik aanjaagt. Ze komen behalve in Californië ook in Utah en Arizona voor.

5. De kakapo

Deze papegaai die niet kan vliegen is een belangrijke ambassadeur geworden voor natuurbehoud. Ze zijn klein, groen en vegetariër. Ze komen alleen voor in Nieuw-Zeeland en zijn zo zeldzaam dat je er een vergunning voor nodig hebt om ze te mogen spotten. In Nieuw-Zeeland en wijde omgeving staat de kakapo symbool voor de problemen in het milieu.

6. De bossteenuil

Deze uil wordt ongeveer 20 centimeter groot en voorziet in zijn eten door op muizen en hagedissen te jagen. In de Nederlandse bossen komt deze niet voor. Het is een soort die altijd al heel zeldzaam is geweest en slechts in de bossen van Centraal- India voorkomt. Deze bossen worden steeds meer bedreigd en een ontmoeting met dit uiltje is dus een voorrecht.

7. De Apenarend

Op een aantal eilanden van de Filipijnen komt deze stoere roofvogel met opvallende kuif nog in kleine aantallen voor. Jagen doen ze in de regenwouden en daar kiezen ze regelmatig een flinke aap als avondmaal. Ook een zeldzame vogel waarvan niet zeker is of deze over een aantal decennia nog zal bestaan.

8. De Patagonische fuut

Deze zwart-witte vogel valt meteen op door de felrode ogen. Ze broeden in Zuid-Amerika en volgens de laatste schattingen zijn er nog ongeveer 1.000 over. Als je toch in Patagonië mocht komen, is het een aardig idee om te kijken of je er eentje kan spotten.

Lees ook: De 7 leukste kleine dierentuinen van Nederland