Logo Campings.nl Logo Campings.nl
  • Actueel & betrouwbaar
  • Direct boeken
  • Lage prijzen

Bezienswaardigheden Berlijn, dit moet je zien

Bezienswaardigheden Berlijn, dit moet je zien

Duitsland wordt een steeds populairder land om te kamperen. Er is daar tenslotte ook een hoop te zien en mee te maken. De hoofdstad Berlijn mag je uiteraard niet overslaan. Hier heeft  bijna iedere m2 geschiedenis. Als je vandaag door de stad loopt, is het bijna niet voorstelbaar dat vrijwel de hele stad in 1945 in puin lag door Engels/Amerikaanse bombardementen en Russische beschietingen. Daarna volgden tientallen jaren van een tweedeling. Welke bezienswaardigheden zijn nu de meest interessante?

1. Brandenburger Tor

Hier stond een grensovergang tussen Oost- en West Berlijn. In die jaren was het een symbool van scheiding. Na 30 jaar werd het daarna weer een symbool voor de nieuwe Duitse eenheid. Oorspronkelijk stond de poort in de stadsmuur van Berlijn. De middelste opening was uitsluitend voor de koning en de buitenste twee voor het gewone volk, ook de aristocraten hadden twee toegangen.

2. Bernauer Strasse

De Berlijnse muur is gesloopt maar er zijn resten achtergebleven ter herdenking, zoals een stuk van 170  meter lengte in de Bernauer Strasse. Hier kan je goed zien hoe de 4 meter hoge muur aan de oostkant bijna onbeklimbaar was gemaakt. In totaal 135 Berlijners kwamen om het leven toen ze toch een poging deden over de muur te komen.

3. Slot Charlottenburg

Dit paleis dat een indrukwekkende breedte heeft van 500 meter werd in 1699 gebouwd in opdracht van de vorstin van Pruisen: Sophie. Alles werd er aan gedaan om het paleis zo indrukwekkend mogelijk te maken als voorbeeld van Pruisische macht en rijkdom. Beroemd is de rococo danszaal. Het blauwe plafond is voorzien van een groot aantal kroonluchters. Door de Pruisische adel werd hier tot diep in de nacht gedanst.

4. Berliner Dom

De grootste kerk van Berlijn dateert uit 1465 en meet 117 bij 73 meter. Vanaf de Lustgarden voor de kerk heb je al er prachtig zicht op de Dom. Versierd met vele zuilen, engelenbeelden en een groot gouden kruis op het dak maakt de kerk niet bepaald een protestante indruk. Binnen valt het enorme orgel op met maar liefst 7.000 pijpen. Voor een schitterend uitzicht over de stad moet je 270 treden beklimmen tot in de top van de kerk, in het gebouw zijn 90 graven van leden van de Hohenzollern-familie. Deze aristocraten hebben de kerk laten bouwen en behoorden tot de meest aanzienlijke edelen in Pruisen.

5. Monbijoupark

Dit park ligt aan de rivier Spree en als het weer mooi is, komen de Berlijners om hier te picknicken en naar muziek luisteren. Het is een oase in een drukke miljoenen stad. Een gratis openlucht zwembad en een theater zorgen voor extra sfeer.

6. De glazen Dome van het Rijksdaggebouw

Het gebouw dat in 1894 werd gebouwd voor vergaderingen van het Duitse parlement,  heeft een zeer bijzondere glazen koepel met daarin een soort ijshoorn van 360 spiegels. Overdag weerkaatsen die het zonlicht. In de avonduren zijn het de lichten van het gebouw die tot in de verte zijn te zien. De koepel staat momenteel symbool voor de transparantie van de Duitse politiek.

 Bekijk ook: Denemarken: de mooiste bezienswaardigheden