Logo Campings.nl Logo Campings.nl
  • Actueel & betrouwbaar
  • Direct boeken
  • Lage prijzen

Ga je voor het eerst kamperen? Dan helpen deze 10 kampeertips je op weg!

Ga je voor het eerst kamperen? Dan helpen deze 10 kampeertips je op weg!

Nederlanders houden echt van kamperen. Lekker back to basic genieten van de natuur. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 55% van de Nederlanders kampeert. Frankrijk is de populairste bestemming, gevolgd door Italië. Behoor jij nu tot de 45% die niet kampeert, maar ga je het deze zomer wel voor het eerst proberen? Dan hebben wij 10 kampeertips voor je die ervoor zorgen dat je een onvergetelijke kampeertrip hebt!

1. Kies de juiste tent

Hoewel het slapen in een camper of caravan ook onder kamperen valt, kiezen de meeste mensen toch voor een tent. Maar welke tent is nu geschikt? Allereerst is het belangrijk om te kijken naar het aantal personen dat in de tent gaat slapen. Als je slechts met zijn tweeën gaat kamperen, dan voldoet een simpel, lichtgewicht tent. Ga je echter kamperen met vier, of vijf personen, dan is het verstandig om een grotere tent te kiezen met aparte leefruimtes, zodat iedereen een beetje privacy heeft en er geen spullen door elkaar raken.

2. Test je tent

Zet altijd, voordat je daadwerkelijk op vakantie gaat, je tent op om te kijken of alle onderdelen aanwezig zijn. Zo sta je straks op de camping niet voor een vervelende verrassing te staan. Ook weet je zo al hoe je de tent moet opzetten en ben je minder lang bezig op de camping.

3. Maak de tent zo comfortabel mogelijk

Slapen in een tent is weliswaar niet super comfortabel, maar het is wel erg gezellig en sfeervol. Om te voorkomen dat je slapeloze nachten krijgt is het belangrijk om je tent zo comfortabel mogelijk te maken. Zorg voor goede matjes of luchtbedden en zorg dat je een extra zeil of mat op de grond legt zodat de koude bodem niet voelbaar is in de tent.

 tent nacht

Lees ook: Handige checklist kamperen

4. Voorkom koude nachten in de tent

Veel mensen kiezen een zomerse bestemming om te kamperen, maar ook landen als Zwitserland, Noorwegen en Oostenrijk zijn populair. In deze landen is het overdag vaak lekker weer, maar kan het ’s nachts nogal afkoelen. Voorkom dat je het ’s nachts koud krijgt door extra dekens mee te nemen of een kruik.

5. Elektra of niet

Er zijn campings waar elke plek beschikt over zijn eigen stopcontact, maar er zijn ook campings waar geen elektra aanwezig is. Houd hier, wanneer je een campingplek reserveert, dus wel rekening mee. Indien er geen elektra is, is het verstandig om een campingpitje op gas mee te nemen en bijvoorbeeld zaklampen/ andere verlichting op batterijen. Is er wel elektra aanwezig? Dan kun je wel apparaten met snoeren meenemen. Houdt er wel rekening mee dat de elektriciteit op een camping anders is als thuis. Zo kan niet alle apparatuur worden aangesloten op dit stopcontact. Informeer hier dus ook van tevoren naar!

6. Kies de juiste plek

Eenmaal op de camping aangekomen is het tijd om een plek uit te zoeken. Vaak mag je uit een paar plekken kiezen en je wilt natuurlijk de beste plek hebben. Wat maakt nu een goede plek om je tent op te zetten? Hieronder een lijstje met dingen waar je op kunt letten:

  • Vlakke ondergrond
  • Niet onderaan een heuvel (in verband met eventuele regen)
  • Niet te veel in de zon

kampeertent

Lees ook: Topcampings in Portugal!

7. Pas op met vuur!

Bij kamperen hoort een romantisch kampvuur, toch? Een kampvuur is natuurlijk hartstikke gezellig, maar je moet hier wel mee oppassen. Niet op elke camping mag je zelf zomaar een vuurtje maken en een (veilig) fikkie stoken is lastiger dan je denkt. Een veiliger alternatief is koken op een gaspitje. En als je dan toch een keer een kampvuur wilt maken, zorg dan dat je van tevoren goed uitzoekt of dit wel mag en doe het op een veilige manier!

8. Houd muggen op afstand

Niemand houdt van muggen en laten deze insecten nu juist veel op de camping te vinden zijn… Het is dus essentieel dat je jezelf goed beschermt tegen deze irritante insecten. Hieronder een lijst met de 5 beste anti-muggen middelen voor op de camping.

- Anti muggen spray (DEET)

Smeer jezelf voor het slagen gaan goed in en je bent tot wel 8 uur beschermt.

- Citronella olie

Ook hiermee goed je lichaam insmeren ter bescherming

- Een muggennet

De meeste tenten beschikken al over een muggennet, maar toch komen er vaak muggen in je tent. Een extra muggennet of klamboe is dus geen overbodige luxe!

- Anti-insectenlamp

Zit je ’s avonds vaak lekker buiten voor de tent? Zorg dan dat je een anti-insectenlamp boven de tafel hebt hangen. Deze doodt muggen en andere insecten.

- Citronella kaarsen

Geen fan van zo’n lamp? Dan kun je ook Citronella kaarsen aansteken. Muggen hebben namelijk een hekel aan deze geur.

9. Houd teken op afstand

Naast muggen, zijn er ook vaak teken aanwezig op de camping. Deze vervelende beestjes zitten vaak in hoog gras en struiken. Teken kunnen overspringen op je lichaam en bijten zich vervolgens vast. Je kunt jezelf tegen teken beschermen door dichte schoenen en een lange broek te dragen. Ook kun je jezelf inspuiten met een middel waar DEET in zit. Ben je gebeten door een teek? Zorg dan dat je deze zorgvuldig verwijderd met een pincet. Een tekenbeet hoeft niet gevaarlijk te zijn, maar sommige teken dragen nare ziektes bij zich. Zo kun je van een tekenbeet de ziekte van Lyme krijgen. In dat geval zal zich rond de tekenbeet een grote rode plek vormen. Neem in dit geval altijd direct contact op met een arts.

10. Wees flexibel

Kortom, kamperen is hartstikke leuk, maar het is essentieel om goed voorbereid te zijn. Ook kunnen er behoorlijk wat dingen fout gaan. Zo kan een regenbui of hagelbui roet in het eten gooien en gaat niet altijd alles zoals je gepland had. Denk bijvoorbeeld aan het uitvallen van elektriciteit of overlast door insecten. Het is dus belangrijk om flexibel te zijn én natuurlijk niet vergeten: te genieten!



Auteur: Campings.nl