Logo Campings.nl Logo Campings.nl
  • Actueel & betrouwbaar
  • Direct boeken
  • Lage prijzen

6 bijzondere dieren die je in Europa kunt spotten

6 bijzondere dieren die je in Europa kunt spotten

Wilde dieren in Nederland komen de laatste tijd weer in het nieuws omdat de wolf en de lynx af en toe ook een kijkje komen nemen in onze bossen. Meestal zijn wilde dieren schuw en moet je geluk hebben om ze te kunnen spotten. Hieronder staan er een aantal in een lijstje die je in Europa kan zien.

1. Veelvraat

De kans om een veelvraat te spotten bestaat eigenlijk alleen in het uiterste noorden van Scandinavië. Her dier is bijzonder schuw en zeldzaam. Maar wellicht kan je ook maar beter ver uit de buurt blijven. Veelvraten hebben de grootte van een flinke hond maar zijn extreem agressief. Ze beschikken over enorme scherpe klauwen en vanwege hun woestheid gaan ze zelfs niet opzij voor een ijsbeer.

2. Monnikskap gier

Op een paar uurtjes vliegen in het Portugese Sao Mamede gebergte is een populatie van deze gieren met een spanwijdte van 2 meter. Zelfs als ze hoog in de lucht speuren naar aas is hun grootte nog steeds indrukwekkend. In het zelfde gebied komen ook witte en zwarte ooievaars voor. Dus als vogels spotten jouw hobby is, kan je hier echt genieten. Ook de wilde natuur maakt dit gebied een bezoek waard voor iedere toerist.

3. Orka

In de wintermaanden komen de haringen de fjorden van Noorwegen binnen. Gedurende die periode zijn er honderden orka’s aanwezig die ook wel een haring lusten. Deze machtige jagers kan je zelfs vanaf de kust al zien. Maar als ze tijdens een boottocht vlakbij komen, besef je pas hoe groot deze zoogdieren zijn. Het is overigens wel de frisse tijd van het jaar in het hoge noorden. Neen gerust een extra dikke trui mee.

4. Flamingo’s

Niet alleen in Afrika kan je flamingo’s spotten. In diverse Zuid-Europese landen zijn ze af en toe te zien. Soms verdwalen er zelfs een paar naar Nederland. Maar echt indrukwekkende aantallen kan je gaan spotten in de Camargue, Frankrijk. Hier broeden ze en dat betekent dat er soms tienduizenden op een plaats samenkomen. Storen tijdens deze bijzondere tijd mag je ze niet, maar ook op afstand zijn ze indrukwekkend en elegant.

5. Bruine beren

In de uitgestrekte bossen van Zweden zijn bruine beren niet bepaald zeldzaam. De kans dat je er één kan spotten is niet zo groot, want ze zijn bijzonder schuw in de buurt van mensen. Bovendien kan een moederbeer gevaarlijk worden voor toeristen als ze denkt daar haar jongen bedreigd worden. Er zijn echter diverse uitkijkpunten ingericht op veilige afstand van voederplaatsen. Juist in de tijd dat ze jongen groot moeten brengen willen berenmoeders daar wel een makkelijk hapje scoren.

6. Berberapen

De enige apen in het wild vind je in Europa op de bekende rots van Gibraltar, het meest zuidelijke puntje van het Europese continent. De apen zijn waarschijnlijk door de Moren meegebracht in de middeleeuwen. Vandaag de dag zijn ze een echte toeristische attractie. Maar vergis je niet, de berberapen zijn beslist niet tam. Te dichtbij komen of voeren is dan ook geen goed idee. Met fotograferen hebben ze minder moeite, al wordt er soms ook een smartphone gepikt.

Bekijk ook: 

Wildkamperen in Spanje: wat mag wel en wat mag niet?