Logo Campings.nl Logo Campings.nl
  • Actueel & betrouwbaar
  • Direct boeken
  • Lage prijzen

Wat te doen in Saarland?

Saarland is de kleinste bondsstaat in Duitsland op de stedelijke gebieden, zoals Berlijn en Hamburg na. Het ligt ten zuidwesten van Luxemburg en grenst aan Frankrijk. Het is nu moeilijk voor te stellen dat het na de Tweede Wereldoorlog een Frans protectoraat is geweest en pas in 1957 bij Duitsland aansloot..

Ontdek wat Saarland precies zo bijzonder maakt en waarom het zeker de moeite waard is om hier naar toe te gaan voor je volgende vakantie.

Wat te doen in Saarland?

Tijd voor een vakantie op een camping in Duitsland? Hieronder lees je wat er zoal te doen is in Saarland.

Saarbrücken

De hoofdstad van Saarland ligt op beide oevers van de Saar. Het is een oude stad die regelmatig heeft geleden onder oorlogsgeweld. Het witte kasteel op de zuidelijke oever dateert oorspronkelijk uit de 11e eeuw, maar is vele malen verwoest en weer opgebouwd. De laatste renovatie is van 1989. De Frans-Duitse tuin is een symbool van de vriendschap tussen de landen. Het is een groot gebied waar je heerlijk kan wandelen. Het waterorgel van Saarbrücken is een publiekstrekker. Zowel Mozart als moderne muziek doen de fonteinen sierlijk dansen en het publiek juichen.

Hunsrück-Hochwald

Saarland mag dan niet groot zijn, maar dit park in het middelgebergte mag er zijn. De natuur kan hier zijn gang gaan zonder menselijk ingrijpen en men noemt het daarom wel het toekomstig oerbos. Wellicht kan jij een van de schuwe wilde katten spotten of een zwarte ooievaar. Aan de grens ligt een archeologische vindplaats die ook de moeite waard is.

Park in Duitsland op een zonnige dag
Verdwaal lekker een paar uur lang in dit prachtige park

Saarburg

De kunst werd van de Romeinen afgekeken. Met hun kennersoog zagen die meteen dat dit gebied uitermate geschikt was voor wijngaarden. Saarburg is een charmant stadje bovenop een heuvel dat uitziet over de omgeving waar de druiven welig groeien. De waterval die 20 meter hoog is, moet je niet overslaan bij het verkennen van de stad. Uiteraard neem je ook de tijd voor Schwenkbraten, dat is varkensvlees geroosterd op een schommelde grill boven open vuur. De witte Riesling is de specialiteit qua wijn. Boek een rustige camping in de buurt en geniet!

Verken Saarburg te voet of ga met een bootje het water op om de stad vanuit een unieke hoek te zien.

Saarpolygoon

Saarland was twee eeuwen lang een belangrijk mijnbouwgebied voor steenkool. Als gevolg daarvan wordt de omgeving  geplaagd door soms heftige aardschokken. In 2012 werden alle mijnen gesloten. Bij het plaatsje Ensdorf staat een monument dat herinnert aan de Industriële periode. Het is een enorme staalconstructie van 30 meter hoog. Het beklimmen ervan wordt beloond met een schitterend uitzicht.

Mettlach

Het gebied dankt zijn naam aan de rivier Saar. Bij het plaatsje Mettlach heeft de rivier een opzienbarende 360° lus gemaakt om zijn weg te kunnen vervolgen langs het keiharde kwartsgesteente hier. Op een observatietoren die 42 meter hoog is, kan je dit spectaculaire beeld zien. Mettlach is de porseleinstad van Saarland. De naam Villeroy & Boch zal je wellicht bekend voorkomen. De firma is al sinds 1809 gevestigd in dit stadje. Overigens produceert het bedrijf niet alleen sanitair, maar ook serviezen. In het museum kan je het ontwerp zien van het servies dat werd gemaakt voor paus Benedictus XVI. 

De saarlus gezien vanuit Mettlach
Je kan zo ver als dat je ogen reiken kijken vanuit de observatietoren

Met de camper Duitsland ontdekken? Lees dan ook: De 3 leukste camperroutes van Duitsland.