Logo Campings.nl Logo Campings.nl
  • Actueel & betrouwbaar
  • Direct boeken
  • Lage prijzen

Mooi IJsland: 5 bezienswaardigheden

Mooi IJsland: 5 bezienswaardigheden

Tot 2015 was wildkamperen overal toegestaan op IJsland met een tent. Voor een camper was toestemming van de eigenaar van het land noodzakelijk. Omdat kampeerders te veel rommel achterlieten in de natuur krijgt wie betrapt wordt op wildkamperen nu een flinke boete en moet ook meteen vertrekken nadat alles netjes is opgeruimd. Er zijn gelukkig ook mooie campings op het eiland. Deze zijn in het algemeen van mei tot en met augustus geopend. Ook in de zomer kan het weer op IJsland zeer snel omslaan en dan is een camping nog niet zo slecht. In de zomer is er veel te zien op het meest westelijk en noordelijk gelegen land van Europa.

1. Reykjavík

De meeste toeristen zullen in Reykjavik aankomen, de meest noordelijke hoofdstad van Europa. De stad is compact en kleurrijk. De bewoners mogen zelf de kleur van hun huis bepalen. De oude haven is gezellig en voorzien van talloze barretjes. Verdwalen zal je niet snel in Reykjavik omdat de Hallgrimskirkja vanaf ieder punt in de stad valt te zien. Wil je een prachtig overzicht over Reykjavik kan je ook de lift nemen in deze imposante kerk.

2. Gullfoss

IJsland heeft een flink aantal watervallen, maar de Gullfoss is beslist de meest spectaculaire. Iedere seconde valt er bijna 200 m3 water met enorm geweld in een diepe kloof. Daarbij ontstaat zeer veel stuifwater en met zon erbij is het een prachtig gezicht. Gullfoss betekent ook ‘gouden waterval’. Je kan er zo dichtbij komen dat je een nat pak haalt.

3. Thingvellir

Thingvellir is een van de 3 nationale parken op IJsland. Het is een ruig gebied met watervallen, vulkanisch gesteente en prachtige landschappen. Het is tevens de breuklijn tussen het Amerikaanse en het Europese continent. Er is een kloof die ieder jaar een beetje breder wordt en in de verre toekomst IJsland in twee delen zal scheuren. Nu kan jij op de juiste plaats in twee werelddelen tegelijk staan.

4. Vik

Bij Vik vind je zonder meer een van de meest bijzondere stranden ter wereld. Geen goud of wit zand maar inktzwarte korrels. Dit strand in namelijk gevormd door lava. Ook in zee zie je een aantal bizarre zwarte rotsen uit de tijd dat dit strand werd gevormd. De woestheid van het gebied is indrukwekkend. Een twintigtal kilometers verderop wacht je een bijna surrealistische beeld. In 1973 is in deze wildernis een vliegtuig neergestort. Het wrak ligt er nog altijd en het biedt een absurd plaatje in deze verlatenheid.

5. Dimmuborgir

De term betekent duistere burchten. Ook in IJsland kent men de mythes over trollen. Dimmuborgir wordt ook wel trollendorp genoemd. Als je door de smalle steegjes loopt en de bizarre ‘huizen’ ziet, zal je beslist terugdenken aan de griezelverhalen die overal worden verteld over dit zwarte dorp. Ook Dimmuborgir is ontstaan door een vulkaanuitbarsting en bestaat uit basalt, lava die gestold. En waarom zouden trollen hier niet hebben gewoond? Alles doet denken aan een plaats waar griezelige gebeurtenissen hebben plaatsgevonden en waar wellicht de vroegere bewoners alleen maar wachten op een moment om terug te keren.

Bekijk ook: Uniek kamperen in San Marino