Logo Campings.nl Logo Campings.nl
  • Actueel & betrouwbaar
  • Direct boeken
  • Lage prijzen

Kamperen bij de nationale parken van Griekenland

Denk je aan Griekenland, denk je aan de kleurrijke eilanden met witte stranden en oude ruïnes. Echter vind je er ook een schat aan nationale parken met prachtige gebieden om door te wandelen. Voor kampeerders die graag de wilde kant van dit Mediterrane land willen verkennen, bieden de nationale parken van Griekenland een rijke verscheidenheid aan landschappen en ervaringen.

Kamperen bij de nationale parken van Griekenland

Landschap en biodiversiteit

De nationale parken van Griekenland zijn verspreid over het vasteland en de eilanden en bieden een verscheidenheid aan ecosystemen. Van bergachtige terreinen tot dichte bossen en van rivierdalen tot meren, het landschap is zeer divers. Je kan makkelijk uren rondlopen in een van de parken en genieten van prachtige uitzichten. Grote kans dat je ergens nog een berggeit tegenkomt tijdens je wandeling!

Nationale parken

Griekenland telt maar liefst 24 nationale parken. Wij zochten de leukste drie nationale parken voor je uit.

1, Nationaal Park Zagori: Dit park, gelegen in het Pindosgebergte, is bekend om zijn indrukwekkende kloven, traditionele stenen bruggen en pittoreske dorpjes. Campings in dit gebied bieden een uitstekende uitvalsbasis voor trektochten en het verkennen van de unieke geologie van het park.

oude ruines in nationale park zagori, omringd door bomen

2. Nationaal Park Samaria: Gelegen op het eiland Kreta, herbergt dit park de beroemde Samariakloof, een van de langste kloven in Europa. Hoewel kamperen binnen het park beperkt is, zijn er in de omgeving campings waar bezoekers kunnen verblijven om het park en de kloof te verkennen.

Wandelroute in de bergen in nationale park Samaria, Griekenland

 3. Nationaal Park Oiti: Dit park, gelegen in Centraal-Griekenland, heeft een rijke biodiversiteit met vele zeldzame en endemische plantensoorten. Het biedt ook tal van wandelpaden en bezienswaardigheden zoals de Loutra Ipatis, een thermale bron.

 Oude stenen brug in de bergen in nationale park Oiti, Griekenland

Activiteiten

Naast het verkennen van de natuurlijke schoonheid, bieden de nationale parken van Griekenland tal van activiteiten. Wandelen en trekking zijn vooral erg populair in de meer bergachtige parken. Voor de avontuurlijke reiziger zijn er mogelijkheden voor rotsklimmen, raften en canyoning in sommige gebieden.

Lokale cultuur

In de buurt van veel nationale parken bevinden zich traditionele dorpen en historische bezienswaardigheden. Het is de moeite waard om deze te bezoeken om een dieper inzicht te krijgen in de lokale cultuur en geschiedenis. Veel van deze dorpen hebben tavernes waar kampeerders kunnen genieten van traditionele Griekse maaltijden.

Milieubewustzijn en Regels

Net als veel beschermde gebieden wereldwijd, hebben de nationale parken van Griekenland specifieke regels om het milieu en de biodiversiteit te beschermen. Kampeerders worden aangemoedigd om zich te houden aan deze regels. In sommige parken is wildkamperen verboden, dus het is belangrijk om vooraf campings of toegestane kampeerplekken te onderzoeken. Zo kan je dichtbij kamperen en dagtripjes plannen naar een van de nationale parken.

Conclusie

De nationale parken van Griekenland bieden een andere kant van dit historisch rijke land. Ze bieden een kans om te verdwalen in de natuur en de biodiversiteit te bewonderen. Tegelijkertijd is er genoeg te doen in de buurt en steden te bezoeken in de regio. Door te kiezen voor een camping als accommodatieoptie, kan je de ervaring van een bezoek aan een nationale park versterken. Wat is er nou mooier dan een flinke wandeling door een park af te sluiten in een rustige camping onder de sterren in de natuur?  Auteur: Ferhat