Logo Campings.nl Logo Campings.nl
  • Actueel & betrouwbaar
  • Direct boeken
  • Lage prijzen

De mooiste route naar het Gardameer

De mooiste route naar het Gardameer

‘Het gaat niet om de bestemming maar om de reis ernaar toe’. Ongetwijfeld ben je deze tegeltjes wijsheid wel eens ergens tegengekomen. Maar het Gardameer in Italië is als bestemming zeker niet te versmaden. Zodra de camping is geboekt en de koffers zin gepakt en andere details zijn geregeld, wordt het echt tijd om na te denken over de route. Wat is nu de mooiste route naar het Gardameer? In grote lijnen heb je twee keuzes:

De route via Oostenrijk

Het blijft subjectief maar veel mensen kiezen voor de route door Oostenrijk, omdat deze als mooiste route naar het Gardameer wordt gezien. Deze loopt via de Fernpas en vervolgens de beroemde Brennerpas door de Tiroler Alpen. Meer typisch Oostenrijks dan dit gebied kan je het niet treffen. Het uitzicht op de bergen is overal fenomenaal en enorm fotogeniek. Als je er de tijd voor hebt en neemt kan je overal even de keuze maken voor een stop in een echt schilderachtig Oostenrijks bergdorpje met de typische bouwstijl en de hartelijke ontvangst voor toeristen.

De route via Zwitserland

De optie via Zwitserland is beslist ook de moeite waard en qua afstand is er weinig verschil. Om het Gardameer te bereiken kan je kiezen voor de Gotthardtunnel of de Gotthardpas. De tunnel is sneller, daarvoor is deze tenslotte gemaakt, maar het uitzicht op de pas bij helder weer is schitterend. Ook is het in dit geval mogelijk om van de reis te genieten door onderweg wat typische Zwitserse bezienswaardigheden te bekijken. Misschien is dit voor jou wel de mooiste route naar het Gardameer.

Waar moet je rekening mee houden op de route naar het Gardameer?

Het weer en verkeer zijn altijd punten waar je rekening mee moet houden als je op reis gaat maar bij deze specifieke route verdienen ze extra aandacht. De tocht leidt je door bergachtig gebied en dat betekent dat sommige wegen, zeker buiten het zomerseizoen, gevaarlijker zijn dan andere. Als je weinig of geen ervaring hebt om in de bergen te rijden, kies dan voor de wegen waar je weinig hebt te duchten van het weer en de hoogte. Dat betekent wellicht een omweg maar het is tenslotte vakantie en dan is ontspanning erg belangrijk. Kijk ook altijd naar alternatieve routes indien het weer plotseling zou omslaan. Omdat er relatief meer van je materiaal wordt verwacht, is controle vooraf van de auto en de eventuele caravan een must.

In het hoogseizoen trekken niet alleen Nederlanders naar het zuiden. In het bergachtig gebied waar je doorheen moet kan het bij passen en tunnels snel vollopen en zijn er flinke files te verwachten. Check altijd in welke periodes de grootste drukte wordt verwacht en probeer deze via een alternatieve route te ontwijken. Besef wel dat je waarschijnlijk niet de enige bent die richting Gardameer gaat en het ook op andere wegen druk zal zijn.

Genieten van je vakantie

Het Gardameer is prachtig en een aanrader voor iedere vakantieganger. Maar als je ook van de reis wilt genieten, is het geen slecht idee om ook in de landen die je passeert te profiteren van wat Duitsland, Oostenrijk en/of Zwitserland hebben te bieden. Een goed voorbereide roadtrip maakt het extra spannend en tegelijk meer ontspannend op je route naar het Gardameer.  

Bekijk ook: Dit zijn de 10 leukste campings aan het Gardameer in Italië