Logo Campings.nl Logo Campings.nl
  • Actueel & betrouwbaar
  • Direct boeken
  • Lage prijzen

Alles wat je moet weten over de milieusticker van Duitsland; de Umweltsticker

Alles wat je moet weten over de milieusticker van Duitsland; de Umweltsticker

Ga je binnenkort naar Duitsland met de auto? Dan zal je waarschijnlijk te maken krijgen met de milieusticker oftewel Umweltsticker. Dit vignet is verplicht als je in stedelijke gebieden zoals in Berlijn en Düsseldorf komt die in Duitsland milieuzones worden genoemd. Maak je alleen gebruik van de snelweg dan is de milieusticker niet verplicht. Als je op doorreis bent naar Oostenrijk of Zwitserland is een vignet ook niet nodig.  Om een boete te voorkomen is het wel verstandig dat je eerst je route goed bekijkt en controleert dat je niet in de milieuzones in Duitsland terecht zal komen. En een ongelukje kan natuurlijk in een klein hoekje zitten. Een milieusticker voor Duitsland is eigenlijk wel een verstandige optie als je naar dat land gaat voor vakantie of andere zaken.

Waar is de milieusticker voor Duitsland te koop?

Een milieusticker kan besteld worden bij onder meer de ANWB-winkels. Vergeet niet een kopie van je kentekenbewijs mee te nemen. Ook online kan je de milieusticker bestellen van de ANWB. De levertijd van de sticker is in het algemeen 5 dagen. Er zijn inmiddels ook diverse andere aanbieders van de milieusticker voor Duitsland op het internet. Check altijd eerst of de site betrouwbaar is en ga op zoek referenties of reviews als je ook maar enige twijfel hebt bij de aanbieder. Ook bij sommige Duitse tankstations kan je een milieusticker kopen, de kosten hiervan kunnen echter behoorlijk oplopen. De geldigheid van de sticker is in principe even lang als die van de auto, Je hoeft dus maar eenmaal een sticker aan te kopen. Alleen in uitzonderlijke gevallen zoals het wisselen van de motor moet je opnieuw een sticker kopen.

Waar moet je de sticker aanbrengen?

De instructies over het aanbrengen zijn als volgt. Op de kleurrijke zijde zit een doorzichtige beschermfolie. Deze moet je er voorzichtig aftrekken zonder de sticker te beschadigen. Let op dat je de sticker na het verwijderen van de folie alleen nog aan de rand aanraakt. De sticker moet aan de passagierszijde op een droge en vetvrije plek op de vooruit worden geplakt. De sticker moet duidelijk zichtbaar en leesbaar zijn voor iemand die voor de auto staat. Laat dus iemand even meekijken als je de sticker aanbrengt. Je kan de sticker na het aanbrengen niet meer verwijderen zonder dat deze scheurt. Een gescheurde sticker verliest de geldigheid ook als deze het juiste kenteken toont. Neem dus geen risico als je een boete van € 80 wilt voorkomen.                                                                 

Verbod op dieselmotoren

Steden hebben in Duitsland de bevoegdheid gekregen om ook maatregelen te nemen tegen dieselmotoren in stedelijke gebieden. Dit betreft niet alleen vrachtwagens maar ook personenwagens. Een dergelijk dieselverbod geldt dan ook voor buitenlandse voertuigen. Als je met een auto met dieselmotor naar Duitsland gaat en ook in milieuzones zal komen is het verstandig om eerst te bekijken in welke gebieden momenteel al een dieselverbod geldt. Er wordt verwacht dat in 2019 een groot aantal Duitse steden over zal gaan tot een dieselverbod voor een deel van de stad.