Logo Campings.nl Logo Campings.nl
  • Actueel & betrouwbaar
  • Direct boeken
  • Lage prijzen

5 tips voor een vakantie aan het Balatonmeer

5 tips voor een vakantie aan het Balatonmeer

Hongarije heeft geen verbinding met de zee, maar het Balatonmeer wordt weleens de Hongaarse Zee genoemd. Het meer dat in het westen van het land ligt, heeft een oppervlakte van bijna 600 km2. Alleen in Zweden en Rusland zijn er Europese meren die nog groter zijn. Hieronder vind je 5 tips voor je vakantie aan het Balatonmeer.

5 tips voor je vakantie aan het Balatonmeer

Het Balatonmeer is niet diep behoudens een trog van 12 meter is het elders een paar meter diep. In de zomers warmt het dan ook snel op en wordt de temperatuur ongeveer 25° C. Aan de zuidelijke oever (Hongaarse Riviera) zijn er vlakke zandstranden. Elders kun je heerlijk wandelen of fietsen langs de rotsachtige kust. Het meer leent zich voor alle watersporten en je kunt er ook (met vergunning) vissen. Er zijn veel voorzieningen voor toeristen, maar geen grote steden in de buurt. Er zijn echter vele mogelijkheden voor uitstapjes.

1. Kluizenaarsgrotten

Langs de kust waren er diverse bewoonde grotten in de 11e tot en met de 14e eeuw. Het waren onder meer monniken die hiervan gebruik maakten. De meeste zijn inmiddels ingestort. Een drietal is in de jaren negentig geconserveerd. Het zijn momenteel de laatst overgebleven kluizenaarsgrotten in Centraal Europa.

2.  Heviz

Bij Heviz ligt het grootste thermale meer ter wereld. De temperatuur van het water kan hier oplopen naar 36° C. Het is dan heerlijk ontspannen voor jong en oud. Omdat er vele mineralen in het warme water zijn opgenomen, worden aan het meer ook geneeskrachtige werkingen toegedicht. Veel mensen met reumaklachten komen hier voor verlichting. Heviz ligt maar een paar kilometer van de oever van het meer.

3. Festetics Palast

De van oorsprong Kroatische familie Festetics werd rijk en vergaarde aanzien in de strijd tegen de Turken. In de 18e eeuw kochten ze een groot landgoed dichtbij het Balatonmeer en lieten daar een schitterend landhuis bouwen. Dat werd daarna regelmatig uitgebreid en vernieuwd. Er hoort ook een schitterende bibliotheek bij, die voor studenten toegankelijk was. In die tijd mocht dat ongebruikelijk worden genoemd. Vandaag de dag is het paleis een van de bekendste bezienswaardigheden bij het meer.

4. Tapolca

Tapolca is een klein stadje ten noorden van het meer. De stad zelf is niet opmerkelijk, je vindt er voornamelijk typische naoorlogse communistische prefab bouw. Maar onder de stad ligt een echt wonder. De grot hier is 8 kilometer lang, waarvan 2 kilometer met gids te bezoeken is. Er is zelfs een ondergronds meer waar je een boottocht op kan maken. Het meest indrukwekkend is een ‘zaal’ die 20 meter lang is en 8 meter hoog.

5. Kasteel Szigliget

Het kasteel biedt een prachtig overzicht op het meer en de omgeving. Het ligt op een steile  klip en de Romeinen waren de eerste die hier een fort bouwden. In de 13e eeuw werd bovenop de resten van het oude fort het nieuwe gebouwd. Naar verluidt hebben de Turken de burcht nooit kunnen veroveren. Eind 17e eeuw sloeg de bliksem in de kruittoren en werd een groot deel van het kasteel verwoest. De ruïne is eigendom van de Hongaarse staat en vrij toegankelijk.

Bekijk ook: Een autovakantie aan de Italiaanse meren