Logo Campings.nl Logo Campings.nl
 • Actueel & betrouwbaar
 • Direct boeken
 • Lage prijzen

Zo hang je een hangmat op zonder boom

Zo hang je een hangmat op zonder boom

Een hangmat is echt iets voor de camping. Heerlijk luieren en naar de schapenwolkjes of en strakblauwe lucht kijken. Voor de liefhebbers is een boekje lezen in de hangmat natuurlijk ook een leuk tijdverdrijf. Even snel twee bomen vinden om de hangmat te bevestigen en hoppa. Maar daar komt er vaak een kink in de kabel, want vind je twee bomen op juiste afstand van elkaar en op een plaats waar je lekker kan ontspannen. Beslist niet iedere camping heeft die optie.

Maar niet getreurd. Een hangmat ophangen zonder boom hoeft geen probleem te zijn met het juiste ophangsysteem.

De hangmatstandaard

Als je de hangmat wil op hangen en er zijn geen bomen beschikbaar of slechts eentje zal je een hangmatstandaard moeten gebruiken. Er zijn twee veel voorkomende uitvoeringen.

 • De eerste is een soort omgekeerde U waar je de hangmat kunt bevestigen op twee punten. Daarmee kan je bij het kamperen eigenlijk overal waar je maar wilt je hangmat ophangen.
 • De andere optie is een omgekeerde V waarbij deze een boom of een paal op de camping vervangt. Beide systemen werken goed en zijn betrouwbaar als je de steun goed plaats. Maar zowel de U als de V neemt veel ruimte in beslag als je die bij de bagage moet stoppen. Een dergelijke ophangsysteem meenemen is niet altijd mogelijk. Dan kan je gaan voor de zelfgemaakte standaard ter plaatse.

Zelf een hangmatstandaard maken

Deze steun is geschikt om een hangmat op te hangen als je een boom ter beschikking hebt. Het basismateriaal is een tentstok en een aantal andere zaken die iedere kampeerder bij zich heeft.

Het gaat als volgt:

 • Zet de tentstok op ongeveer 350 tot 400 centimeter recht tegenover een boom en sla met een hamer twee tentharingen in de grond.
 • Zet de tentstok in een hoek van tussen de 45 en 60 graden.
 • Sla 4 haringen in een kwart cirkel rondom de bovenste punt van de stok. Plaats deze symmetrisch ten opzichte van de stok zodat er evenwicht ontstaat als de lijnen plaatst.
 • Maak scheerlijnen zo vast aan de haringen dat de hoek tussen de tentstok en de scheerlijnen zoveel mogelijk de 90 graden nadert.
 • Een vijfde scheerlijn bevestig je aan de vijfde haring aan de andere kant. De hoek tussen de haring moet zo groot mogelijk worden als de scheerlijn de haring maar niet in de weg zit. Deze is bedoeld om de hangmat binnen te halen zonder de standaard te laten omvallen.
 • Bevestig nu de hangmat op precies dezelfde hoogte aan de boom en de punt van de tentstok met de touwen en karabijn haken. Het is even proberen maar na een aantal keren heb je voldoende ervaring in het snel en soepel ophangen van je hangmat.

De stellage ziet er misschien niet door en door stabiel uit. Maar als je de scheerlijnen goed strak gespannen hebt, kan er maar weinig misgaan. Wil je geen risico lopen, zorg dan dat de hangmat die je op deze steun hangt nooit meer dan 30 centimeter van de grond hangt.

Lees ook: Test: Dit is de beste campingstoel van 2019