Logo Campings.nl Logo Campings.nl
  • Actueel & betrouwbaar
  • Direct boeken
  • Lage prijzen

Wanneer zijn de zwarte zaterdagen?

Wanneer zijn de zwarte zaterdagen?

We spreken over een zwarte zaterdag als het extreem druk is in het Europees autoverkeer. In 2019 vallen deze dagen op 3 en 10 augustus. Meestal is het raak in het laatste weekend van juli of de eerste weekenden van augustus. De drukte ontstaat vooral in Frankrijk omdat de inwoners van Parijs en omgeving richting zuiden gaan en worden vergezeld door vele andere vakantiegangers uit de noordelijke buurlanden.

In Frankrijk is het gebruikelijk dat een vakantiehuisje wordt gehuurd van zaterdag tot zaterdag. Vroeger werd de omschrijving ‘zwarte zaterdag’ alleen in Nederland gebruikt. Maar inmiddels duiden ook de Fransen de extreem drukke weekenden aan met die kleur. Deze is ontleend aan de kleurencodering van Bison Futé. Zo worden zaterdagen waarop de files minder ernstig zijn aangeduid als een rode zaterdag. Inmiddels wordt ook over zwarte zaterdag gesproken als de uittocht voor de wintersportvakanties in Duitsland en Oostenrijk begint.

Hoe ga je om met zwarte zaterdagen?

Als je naar een camping in het zuiden van Frankrijk vertrekt op een van deze zwarte zaterdagen zal je bijna onvermijdelijk terechtkomen in een extreme file ergens op de Route du Soleil. De beste manier om hier mee om te gaan is uiteraard om op een andere dag te vertrekken. De beste keuze is dan om op de donderdag vooraf of de zondag na een zwarte zaterdag te gaan. Inmiddels worden de vrijdagen al steeds vaker ‘rood’ en de donderdag is dan een betere keuze. Ook op de zondag na een zwarte zaterdag is het vaak behoorlijk druk op de grote doorgaande wegen, maar het voordeel is dan dat er vrijwel geen vrachtverkeer rijdt.

Een tweede goede optie is om de reis in twee etappes af te leggen. Dan begint de vakantie al in de vroege middag op de eerste zaterdag en leg je de tweede etappe de volgende dag af. Langs de Route du Soleil zijn er vele leuke campings. Heb je geen zin om de tent op te zetten voor één nacht, dan kies je voor een camping waar je accommodatie kan huren voor die ene nacht.

Lekker uitslapen op zwarte zaterdag

Ken jij ook dat gevoel dat je lekker vroeg wilt vertrekken om op tijd de bestemming te bereiken? Helemaal fout! Als je uit Nederland vertrekt kan je beter uitslapen en rond 10 of 11 uur de rit beginnen. In dat geval heb je een goede kans dat je de grootste drukte mist om het moment dat je op de Route du Soleil komt. Echt vroeg aankomen zal uiteraard niet gaan lukken, maar je hebt wel lekker kunnen uitslapen en de meest extreme file gemist. Een goed begin van de vakantie toch?

 

Tip: Vertrek niet in de nacht. Veel vakantiegangers denken de files te ontlopen door midden in de nacht te gaan rijden. Experts raden dit af. Vrijwel iedereen is minder alert gedurende die uren en dat verhoogt de kans op ongelukken. Daarbij heb je een redelijke kans dat je ondanks je vroege vertrek toch achteraan de file in Frankrijk moet aansluiten.

Lees ook: Leukste campings lange de Route du Soleil