Logo Campings.nl Logo Campings.nl
  • Actueel & betrouwbaar
  • Direct boeken
  • Lage prijzen

Wanneer heb je een visum nodig?

Wanneer heb je een visum nodig?

Naar het buitenland reizen is in grote delen van de wereld zo eenvoudig geworden dat je zou denken dat een geldig paspoort overal voldoende is. Dat is echter een misverstand. Er zijn nog steeds veel landen waarvoor je eerst een visum moet aanvragen.

Wat is een visum?

Een visum is niets anders dan toestemming van de overheid om een bepaald land te mogen bezoeken. Het meest gebruikelijke is een toeristenvisum dat wordt afgegeven voor een beperkte periode. Met een dergelijk visum mag je niet werken in het land van bestemming en moet je vetrokken zijn als het visum afloopt. Tegenwoordig zijn visa vaak elektronisch geregeld, terwijl het in het verleden vrijwel altijd een apart document was dat in je paspoort werd geplakt.

Hoe lang duurt het aanvragen van een visum?

In veel gevallen kan je een visum aanvragen via een officiële website van de overheid in het land van bestemming. In enkele gevallen moet je je nog steeds melden op de ambassade van het land dat je wil bezoeken. In het algemeen zal het aanvragen een paar dagen duren Maar het kan ook enkele weken zijn. Het is dus van groot belang om tijdig een aanvraag in te dienen. Hou er ook rekening mee dat je aanvraag afgewezen kan worden zonder opgave van redenen ondanks dat je volledig aan de voorwaarden lijkt te voldoen. Geen enkel land is verplicht jou toegang te verlenen. Als je met spoed naar een bepaald land moet afreizen zijn er vaak speciale procedures om versneld een visum aan te vragen. Er zijn echter geen garanties dat dit gaat lukken.

De kosten van een visum

Een visum is nooit gratis, maar de kosten kunnen flink verschillen per land. Ook de informatie die je dient te overleggen is beslist niet overal hetzelfde. Voor sommige landen is een eenvoudige opgave van persoonsgegevens voldoende, terwijl andere landen een grote papieren rondslomp van de visumverlening hebben gemaakt. Als je naar de VS reist, moet je bijvoorbeeld exacte informatie verstrekken waar je gedurende je bezoek zal gaan verblijven.

Er zijn meerdere bureaus die zich hebben gespecialiseerd in het aanvragen van visa. Voor deze dienst moet je betalen, maar het kan van pas komen als je bijvoorbeeld de taal niet beheerst van de aanvraag die je moet invullen.

Voor welke landen moet je een visum aanvragen?

Het aantal landen waarvoor een visum verplicht is, wisselt regelmatig. Landen met massa toerisme proberen uiteraard te voorkomen dat de bezoekers een visumplicht hebben. Toch heeft Turkije een periode een visum geëist voor westerse bezoekers. Ook voor landen waarbij je het wellicht niet verwacht zoals Australië en India heb je een visum nodig. Kijk altijd op de site van Buitenlandse Zaken als je twijfelt over je bestemming.

Tip

Een visumplicht is iets om zorgvuldig mee om te gaan. Als je niet over toestemming beschikt om een land binnen te gaan, kan dit betekenen dat je terug wordt gestuurd of zelfs gevangenisstraf riskeert. Sommige landen hebben een kantoor op het vliegveld waar je arriveert waar je alsnog een visum kan aanvragen. Het is echter verstandiger om dit vooraf te regelen.

Lees ook: In welke landen is de ID-kaart geldig?