Logo Campings.nl Logo Campings.nl
  • Actueel & betrouwbaar
  • Direct boeken
  • Lage prijzen

Van camping tot glamping: de geschiedenis van het kamperen

Van camping tot glamping: de geschiedenis van het kamperen

Achter de populairste vakantiesoort in Nederland zit een rijke geschiedenis. Vroeger al sliepen veel reizigers in tenten in de natuur. Dit werd toen nog niet gezien als een manier van vakantie voeren; meer als een noodzakelijk kwaad. Er waren uiteraard nog geen camping of reguleringen en het kamperen was meer een middel dan een doel. Dit veranderde aan het eind van de 19e eeuw in Groot-Brittannië. De rijkere bewoners gingen de natuur meer waarderen en zo ontstonden de eerste plezier kampeerders.  

Eerste Campings

In Nederland werd in 1912 de “Nederlandse Toeristen Kampeer Club” opgericht. Er werd steeds meer bekend over kamperen en er werden tips gedeeld zodat iedereen op een verantwoorde manier kon kamperen. De eerste uitrustingen werden bedacht en verkocht, en het kamperen werd al maar populairder. Tot 1925 – toen het eerste kampeerterrein in Nederland werd opgericht – was het toegestaan om te kamperen in de vrije natuur. Er kwamen echter steeds meer verboden aangezien veel natuur werd aangetast en kampeerders overlast veroorzaakten. Dit heeft ertoe geleid dat het in Nederland uitsluitend toegestaan is om te kamperen op een camping. Dit geldt overigens niet in Scandinavië, want hier mag je overal waar je niet zichtbaar bent voor de bewoonde wereld je tentje opzetten. Hier kun je dus nog écht de natuur in.

Ontwikkelingen in de kampeerwereld 

Tegenwoordig worden campings steeds luxer, net als de tenten die op de kampeerterreinen staan. Wij mensen zijn nou eenmaal op zoek naar veel comfort, ook tijdens onze vakanties. Dit heeft ertoe geleid dat het leven op de camping steeds verder van de natuur afstaat. Zo ver zelfs, dat het leven op zo’n luxueuze camping zelfs een eigen naam heeft gekregen; glamping. De samentrekking van de worden glamorous en camping zegt eigenlijk al genoeg. Alle luxe van een hotel of je eigen huis is nu terug te vinden in grote tenten of bungalows op een camping. (Bubbel)baden, keuken, wasmachine, alles zit in de slaapplaatsen op een glamping. Echt teruggaan naar de basics is het dus niet meer. Natuurlijk kan je nog steeds op een mooie plek zijn waar je dichtbij de natuur staat, maar je vecht niet meer tegen de elementen, zoals vroeger het geval was. Als het regent, heb je eigenlijk geen last, terwijl dit op een ‘ouderwetse’ camping natuurlijk een echte strijd was.

Bekijk al onze campings met safaritenten

Populair

Je vindt glampings eigenlijk al in alle landen waar het populair was om de kamperen. Ook in Nederland is glamping erg populair geworden. Er zijn een aantal glampings, en ook de voorzieningen die je in kampeerwinkels kunt komen worden steeds luxer en uitgebreider. Kortom, het valt wel te zeggen dat de ontwikkelingen op het gebied van kamperen niet stil hebben gestaan. Van een doek op een paar stokken tot groteske tenten met alles erop en eraan.

All onze campings vind je hier