Logo Campings.nl Logo Campings.nl
  • Actueel & betrouwbaar
  • Direct boeken
  • Lage prijzen

Oorpijn tijdens het vliegen? Zo kom je er vanaf…

Oorpijn tijdens het vliegen? Zo kom je er vanaf…

Het is een veel voorkomend verschijnsel: oorpijn bij het vliegen. Het is ook logisch omdat een vliegtuig een soort drukcabine is. De luchtdruk wordt kunstmatig in stand gehouden, maar is lager dan op zeespiegel niveau.

Als het vliegtuig opstijgt wordt de druk in de cabine in eerste instantie geleidelijk lager. Dat houdt ook in dat er achter het trommelvlies overdruk ontstaat. Het vlies wordt daardoor naar buiten geduwd. Bij het dalen gebeurt het omgekeerde: de druk in het vliegtuig neemt gelijkelijk toe en het trommelvlies wordt naar binnen gedrukt. Juist dit is het moment dat vaak oorpijn ontstaat.

De buis van Eustachius

Ons lichaam zit bijzonder ingenieus in elkaar en daarom is er een mogelijkheid om die drukverschillen die in je oor ontstaan weer op te heffen. Dat gaat via de buis van Eustachius. Deze vormt een verbinding tussen de ruimte voor je trommelvlies en die daarachter. Als er onderdruk of overdruk ontstaat, gaat er lucht door deze buis totdat beide omgevingen weer dezelfde druk hebben. De weg van de lucht naar binnen is moeizamer dan het omgekeerde en om die reden is het juist bij het snelle dalen van een vliegtuig dat je last kan krijgen van pijn in het oor, oorsuizingen of een dof gevoel. Vaak is dat onprettige gevoel na een paar uur verdwenen, maar je kan er ook meerdere dagen last van houden.

Kleine kinderen en oorpijn bij het vliegen

Bij kleine kinderen ligt de buis van Eustachius nog meer horizontaal dan bij volwassen. Hierdoor kan de lucht nog minder eenvoudig de drukverschillen tijdens het vliegen opvangen. Kinderen hebben in het algemeen dan ook vaker problemen met oorpijn dan volwassenen. Het kan bij jonge kinderen ook pijnlijker zijn en langer aanhouden.

Hoe kom je van oorpijn bij het vliegen af?

De buis van Eustachius eindigt in de keel en de lucht die nodig is om de drukverschillen op te heffen komt hier vandaan. Als de buis niet direct open gaat kan dat gestimuleerd worden door kauwen, gapen en slikken. Het eten van een snoepje tijdens de daling of het gebruik van kauwgum kan dus helpen om de verbinding beter tot stand te brengen. Ook drinken is een mogelijkheid. Het is dan ook aan te raden om zeker jonge kinderen iets te drinken te geven tijdens het opstijgen en de daling. Voor sommige mensen die vaker last hebben van deze vorm van oorpijn is het een optie op de neus dicht te houden tijdens de landing.

Vliegen met verkoudheid

De buis van Eustachius werkt minder goed bij verkoudheid of hooikoorts. Door de zwelling van de slijmvliezen kan de verbinding middels deze buis zelfs volledig verstopt raken. Dan kunnen drukverschillen niet gecompenseerd raken en dat levert een pijnlijk en onprettig gevoel op. Bij een lichte verkoudheid of allergie is een neusspray of neusdruppels vaak al afdoende om het probleem te verhelpen. Voor het beste resultaat moet je al een paar dagen voor de vlucht met een neusspray of ander middel beginnen. Heb je last van een hevige verkoudheid of allergie overweeg dan of het wel verstandig is om te vliegen.

 Lees ook: Tips om goedkoop business class te vliegen