Logo Campings.nl Logo Campings.nl
  • Actueel & betrouwbaar
  • Direct boeken
  • Lage prijzen

De 6 leukste bierbrouwerijen in België

De 6 leukste bierbrouwerijen in België

België is een bijzonder vakantieland, lekker dichtbij en toch zo anders. Bij onze zuiderbuur kan je van alles ontdekken van prachtige steden als Antwerpen en Brussel tot de stilte van het natuurgebied in de Ardennen. Denk je aan België dan komt natuurlijk ook de gedachte aan bier. Wist je dat er ook vandaag de dag nog bijna 200 actieve bierbrouwerijen zijn gevestigd. We hebben een aantal bierbrouwerijen in België voor je op een rijtje gezet.

1. De dochter van de Korenaar, Baarle Hertog

Keizer Karel V hield meer van het sap van de dochter van de korenaar dan van het bloed van de duiventros. Vanwege zijn voorkeur voor bier boven wijn is Karel V de beschermheilige van het hele Belgische bierbrouwersgilde. Deze relatief nieuwe bierbrouwerij stamt uit 2000 en is inmiddels een begrip geworden in België en dat betekent dus dat ze beslist goed bier maken. Op zaterdagen tussen 13.00 en 17.00 kan je een rondleiding krijgen, een praatje maken met de brouwers en hun eigenzinnige bier proeven.

2. De Halve Maan, Brugge

De Halve Maan bestaat al sinds 1564 en is vrijwel iedere dag open voor een rondleiding. Hoewel er al vele eeuwen bier wordt gebrouwen, kwam de bekendheid in 2005 toen het Brugse Zot op de markt werd gebracht. Niet lang daarna kregen de Belgen de smaak goed te pakken en werd ook Straffe Hendrik een begrip in het land. Het pand van de brouwerij is op zich al een bezoek waard in het oude Brugse centrum maar de bierproeverij is voor de liefhebber toch het hoogtepunt van het bezoek.

3. Brouwerij Achouffe, Achouffe

Deze brouwerij bestaat sinds 1982 en het hoofdproduct La Chouffe is ook in ons land goed verkrijgbaar. Het is een ongefilterd blond bier met een fruitige smaak. In deze bierbrouwerij kan je tijdens een rondleiding van 1 1/2 uur echt alles te weten komen over het maken van bier in België. Na afloop is er vanzelfsprekend een proeverij. Een bezoek kan je online of telefonisch regelen.

4. Achel, Hamont Achel

In de Sint Benedictusabdij wordt sinds 1998 weer Achels Trappistenbier gebrouwen. Het interessante voor de liefhebber is dat van de drie verschillende biersoorten die er worden gemaakt er twee exclusief in de herberg bij de abdij worden geschonken. Het is dus een unieke kans om deze twee bieren te proberen. Vanaf de herberg heb je zicht op de brouwketels en de brouwerij. De herberg is ook op zondag geopend.

5. Orval, Orval

Om de wederopbouw van de abdij te kunnen bekostigen, begon men in 1931 met het brouwen van bier. De nieuwe abdij kan je niet bezoeken omdat deze nog in gebruik is. De ruïnes van de oude abdij, een museum en een winkel op het terrein van de abdij zijn wel toegankelijk. In de winkel is het bier te koop.

6. Westmalle, Malle

Vanaf 1836 brouwen de monniken het trappistenbier ‘Westmalle’. De kwaliteit is in al die jaren hetzelfde gebleven. Binnen de muren van de abdij zijn bezoekers niet toegestaan, maar een bezoek aan het terrein is een mooi uitje. Aan de abdijpoort kan je overigens wel kaas kopen en tegenover de abdij is een gezellig café waar je het bier kan proeven.