Logo Campings.nl Logo Campings.nl
  • Actueel & betrouwbaar
  • Direct boeken
  • Lage prijzen

6 tips voor een wandelvakantie in Oostenrijk

Nederlanders zijn echte wandelaars op vakantie, maar Oostenrijkers kunnen er ook wat van. Een wandeling in Oostenrijk is overigens wel iets heel anders dan een ommetje in het park of een tocht over de Veluwe. Zorg dat je goed voorbereid bent en lees de onderstaande tips voor een wandelvakantie in Oostenrijk even door. Wist je overigens dat de Oostenrijkers twee woorden hebben voor wandelen? Spazieren duurt maximaal een uur of 2, maar Wandern is een echte trektocht.

6 tips voor een wandelvakantie in Oostenrijk

Tips voor je wandelvakantie in Oostenrijk

Helemaal toe aan een wandelvakantie in de bergen? Boek een camping in Oostenrijk en geniet van de mooie omgeving. Hieronder een aantal tips met zaken waar je op moet letten.

De regels voor wandelaars in Oostenrijk

  • Stijgend verkeer heeft voorrang op een smalle weg. Ga dus even aan de kant staan wachten als je daalt wanneer je tegenliggers ziet aan komen.
  • Er zijn minder voorzieningen in Oostenrijk. Moet je je behoefte onderweg doen, ga dan minstens 100 meter van het pad en zorg dat je alles net zo achterlaat als dat je het gevonden hebt.
  • Neem geen aandenkens mee uit de natuur maar laat alles zoals het is. Zo zorg je ervoor dat mensen na jou ook kunnen genieten van dezelfde omgeving. 
  • Laat niets achter in de natuur: geen afval, geen voedsel en geen uitwerpselen.
  • Help iemand in nood. De natuur in Oostenrijk kan uitdagender zijn en er is altijd een kans dat je iemand tegenkomt die gevallen is. Wees dus extra alert op je omgeving. 
  • Onderweg groet men elkaar in Oostenrijk. Wil je tijdens een wandeling de echte Oostenrijkse groet gebruiken? Standaard is Grüss Gott en Servus.

De borden langs wandelroutes in Oostenrijk

Op de borden die langs de wandelroutes staan, worden geen afstanden in kilometers vermeld tot het eindpunt maar de wandeltijd in uren. Niet iedereen heeft uiteraard hetzelfde tempo, maar na een aantal wandelingen krijg je wel een gevoel voor de tijden waarmee je rekening moet houden. Wil je gevarieerd wandelen? Dan kun je bijvoorbeeld voor Tirol kiezen, waar je zowel meren als bergen vindt.

In Tirol kan je ook heerlijk op wintersport in de bergen

Let op: overstekende toeristen

In Oostenrijk krijgt het vee meer de ruimte dan in ons land. Niet ieder weiland is voorzien van een afrastering. Dat betekent ook dat je koeien (met de grote bellen om) tegen kan komen op jouw wandelroute. Er is geen reden om dat eng te vinden. Juist omdat deze koeien meer vrijheid kennen zijn ze ontspannen bij passerende mensen en minder nieuwsgierig. Laat ze met rust en dan zullen zij hetzelfde doen.

Gebruik wandelstokken

vrouw die met wandelstokken over heuvels loopt
Met de juiste uitrusting is een wandeling een stuk makkelijker!

Misschien vind je wandelstokken in Nederland echt iets voor oudere mensen en het een beetje dom staan om ermee te lopen. In Oostenrijk is dat beslist anders. Ook de jongere wandelaars kiezen voor wandelstokken, zeker in moeilijker terrein en als ze een zware rugzak dragen. Maak je dus geen zorgen over hoe het eruit ziet. Wandelstokken bieden je extra steun en zijn bijna onmisbaar indien je er met een zware rugzak op uittrekt.

Etiquette in de berghut

In een berghut zal je zelden alleen verblijven. Respecteer de gewoonten van anderen en wees voorzichtig met diens bezittingen. Wees niemand tot last. Meestal is het eten in een berghut standaard en heb je geen keuze. Indien je bepaalde wensen hebt, zal je zelf daarvoor moeten zorgen. Neem ook voldoende cash mee. Pinnen of betalen met een card is in het algemeen niet mogelijk. Indien je niet vooraf hebt gereserveerd is het ‘first come, first serve’. Neem geen risico als je verzekerd wilt zijn van een overdekte slaapplaats.

Slaap je liever op een camping in Oostenrijk dan een berghut?

Bereid je goed voor

De zwaarte van wandelroutes staat in kleur aangegeven. Oostenrijk heeft veel mooie gebieden, zoals Karinthië, en je kunt online alvast inspiratie opdoen. Wees zeker in de bergen niet te ambitieus. Hou er ook rekening mee dat het weer snel kan omslaan en je je in ruw terrein bevindt. Zorg dat je altijd de meest noodzakelijk hulpmiddelen bij je hebt.

Annenheim is een van de vele pittoreske dorpjes in Karinthië, Oostenrijk

Bekijk ook: Oud en nieuw in Oostenrijk.