Logo Campings.nl Logo Campings.nl
  • Actueel & betrouwbaar
  • Direct boeken
  • Lage prijzen

Oud en nieuw in Oostenrijk

Steeds meer wintersporters kiezen voor de week na de kerst voor een skivakantie in sneeuw zekere gebieden zoals hoger in de Alpen. Indien je daar ook oud en nieuw doorbrengt, wat kan je dan verwachten qua tradities?

Oud en nieuw in Oostenrijk

Hoe vieren ze oud en nieuw in Oostenrijk?

Ga jij met oud en nieuw naar Oostenrijk? Dan kun je in ieder geval rekenen op de onderstaande tradities.

1. Vuurwerk

In de week voor oud en nieuw is echt overal vuurwerk te koop. Van de supermarkt tot de plaatselijke bakker heeft iedere winkel wel een voorraadje ingeslagen. Dat is voornamelijk knalvuurwerk omdat in het berglandschap vuurpijlen weinig indruk maken. Op 31 december mag het vuurwerk de gehele dag worden afgestoken. Maar net zoals in ons land begint het afsteken in alle heftigheid na middernacht, om boze geesten te verdrijven.

2. Buiten de deur eten

Kerstmis is een echt familiefeest in Oostenrijk. De restaurants en cafés zijn in het algemeen wel geopend maar worden dan niet druk bezocht. Op oudejaarsavond is dat anders. Lekker uit eten gaan hoort er dan echt bij. Het hoeft niet bijzonder verfijnd te zijn, maar wel smakelijk en veel. Dit is het moment voor een grote Oostenrijkse schnitzel of een stuk wild. Wil je een tafeltje zeker stellen, wacht dan niet te lang en reserveer tijdig.

3. Café

Zeker in de kleine bergdorpen is het de gewoonte om na het eten op oudejaarsavond wat te gaan drinken in het plaatselijke café. Toeristen zijn zeker ook welkom en de sfeer is er gemoedelijk. Om twaalf uur na her gelukwensen stormt iedereen naar buiten om vuurwerk af te steken. Een half uurtje later begint het feest weer en dat duurt tot in de kleine uurtjes.

4. Oudejaarsshows

In Oostenrijk is het net als in buurland Duitsland gebruikelijk om ook spectaculaire feesten  te organiseren met dans en zang. De bekendste artiesten uit het land melden zich daarvoor. Innsbruck heeft ieder jaar weer een show van 18.00 tot 01.30 waarbij zo’n 30.000 gasten zich uitstekend vermaken. Ook in andere steden zijn er vergelijkbare evenementen. De beste optie om de Oostenrijkers echt te leren kennen.

vuurwerk in de lucht

5. Skispringen

Het is ook al decennia in ons land een traditie dat er skispringen op tv is te zien op Nieuwjaarsdag. Het is uiteraard nog veel spectaculairder om de mannen op de lange latten in het echt te zien springen. Rond oud en nieuw zijn er, overal in Oostenrijk waar er een schans is, ook wedstrijden te zien. De echte wereldtoppers doen dan mee aan het grote vierschansentoernooi, maar een wedstrijd voor amateurs is net zo spannend. Kijk maar eens in de omgeving van je vakantieadres. 

6. Hapjes op oudejaarsavond

Oliebollen kan je in Oostenrijk niet krijgen op de laatste dag van het jaar. Een stukje geroosterd speenvarken is echter wel waarschijnlijk. Er zijn vele landen waar het speenvarken het moet ontgelden op deze feestdag van de Balkan tot op Cuba toe. Her varken wordt gezien als het dier van de vooruitgang en dat komt goed uit zo vlak voor het begin van het nieuwe jaar. Uiteraard wordt er vanaf middernacht flink geproost op het nieuwe jaar. Dat kan met bier en wijn, maar ook plaatselijk gebrouwen drankjes. Deze bevatten vaak zeer veel alcohol. Eerst voorzichtig nippen is aan te bevelen.

Bekijk ook: Dit zijn de 8 beste campings van Oostenrijk