Logo Campings.nl Logo Campings.nl
  • Actueel & betrouwbaar
  • Direct boeken
  • Lage prijzen

Activiteiten op de camping voor jonge kinderen

Activiteiten op de camping voor jonge kinderen

Als ouder is het jouw taak om een ideale vakantie voor je kinderen te organiseren. Je wilt dat ze zich vermaken, nieuwe vaardigheden leren en levenslange herinneringen creëren. Je wilt ook een plek waar jijzelf kunt ontspannen en genieten van je vrije tijd. Waar kan dat beter dan op de camping? Een camping biedt een unieke combinatie van avontuur, natuur en vrijheid - het perfecte podium voor een onvergetelijke kindervakantie. In deze blogpost delen we de leukste activiteiten op de camping voor kinderen. Het belooft een mix van actief, leerzaam en creatief vermaak te worden, dus laten we beginnen!

Activiteiten met andere gezinnen

Tijd doorbrengen met andere kinderen op de camping creëert levenslange herinneringen. Het organiseren van gezamenlijke activiteiten biedt een unieke kans voor kinderen om te leren, te groeien en plezier te hebben. Of je nu kampeert op een kindercamping in Nederland of op een camping in een buitenlandse bestemming met andere Nederlandse gezinnen, met de onderstaande ideeën kun je een geweldige vakantie voor jouw kinderen te organiseren.

1. Sportwedstrijden

Organiseer samen met andere Nederlandse gezinnen met jonge kinderen de leukste sportwedstrijden. Hier heb je heel weinig voor nodig. Een grasveld een uitstekende plek voor een voetbalwedstrijdje. Je kunt ook een volleybal- of badmintonwedstrijdje organiseren, wat nog leuker is als de camping toegang heeft tot een strand. Ga je naar een camping in Frankrijk? Dan heb je vast ook toegang tot een jeu-de-boules baan. Dit is niet alleen leuk, maar ook goed voor de sociale en lichamelijke ontwikkeling van kinderen.

2. Schattenjacht

Een schattenjacht is een spannende activiteit voor kinderen van alle leeftijden. Je kunt een kaart maken van de camping en aanwijzingen geven naar de verborgen 'schat'. Dit is niet alleen leuk, maar stimuleert ook het probleemoplossend denken van kinderen en hun vermogen om samen te werken.

Activiteiten in de buitenlucht

Een kampeervakantie op een wandel- en fietscamping is de perfecte gelegenheid om kinderen in contact te brengen met de natuur en hen aan te moedigen om actief te zijn. Hier volgen enkele ideeën voor activiteiten die je kunt organiseren in de buitenlucht om kinderen bezig te houden wanneer het goed weer is buiten.

1. Natuurwandelingen en dieren spotten

Leer kinderen over de lokale flora en fauna door natuurwandelingen te organiseren. Neem een vergrootglas en een insectenpotje mee voor close-up observaties. Misschien zie je wel een interessante vogel, een zeldzame plant of een schattig klein insect! Kinderen zijn vaak gefascineerd door dieren. Afhankelijk van waar je camping zich bevindt, kun je zelfs dieren zoals eekhoorns, konijnen, vogels of misschien zelfs herten spotten. Leer je kinderen over de inheemse dieren en hun habitat. Zo begrijpen ze ook gelijk beter waarom ze geen afval in de natuur mogen weggooien.

2. Fietsen of mountainbiken

Veel campings zijn gelegen in prachtige omgevingen die perfect zijn voor fietstochten. Huur fietsen of mountainbikes op de camping en ga op avontuur. Vergeet de helmen niet! Zeker als je over ongelijk terrein fietst, ligt een ongeluk in een klein hoekje – of eerder een kuiltje in de weg. Neem voor de zekerheid ook kniebeschermers mee, als je over een pad fietst met veel steentjes. Een EHBO-kit meenemen is altijd verstandig in het geval dat er toch iets onderweg gebeurd. Als je gaat mountainbiken, zorg dan dat je een eenvoudige en korte route kiest die geschikt is voor kinderen. Neem een lekkere lunch mee en je kunt onderweg gezellig met elkaar picknicken.

3. Zwemmen en watersporten

Zwemmen en watersporten zijn geweldige manieren om energie te verbranden en plezier te hebben op de camping. Of je nu toegang hebt tot een zwemparadijs, een meer of de zee, er zijn talloze spelletjes die je met je kinderen kunt spelen. Denk aan waterpolo, tikspelletjes of watervolleybal. Voor extra plezier, neem opblaasbaar speelgoed mee zoals een strandbal of opblaasbare banden. Ook speelgoed dat naar de bodem zinkt is een leuk idee, maar houd rekening met de diepte van het zwembad en de leeftijd van jouw kind(eren). Bovendien is een camping aan het water vaak een geweldige plek voor kinderen om nieuwe vriendjes en vriendinnetjes te maken.

En als je op een camping dichtbij een strand kampeert, vergeet dan niet emmers, scheppen en vormpjes mee te nemen. Niets is leuker dan het bouwen van indrukwekkende zandkastelen of het graven van enorme kuilen. Zorg er altijd voor dat er voldoende toezicht is om de veiligheid te garanderen. In dit artikel lees je een aantal tips over hoe je een oogje in het zeil kunt houden, als jouw kinderen zelfstandig of zij zelfstandig de camping mogen verkennen.

Veiligheidstip: Het is niet veilig om op het strand kinderen verticaal tot aan de nek in te graven, omdat de druk van het zand de ademhaling kan beperken.

Activiteiten rond het kampvuur

Sluit de dag af met een gezellig verhaal rond het kampvuur. Dit creëert een rustige en gezellige sfeer waarin kinderen kunnen ontspannen na een dag vol activiteiten. Als de nacht valt, is er bovendien niets zo bijzonder als het bewonderen van een sterrenhemel. Leer ze de verschillende sterrenbeelden herkennen en wie weet, misschien zien jullie wel een vallende ster! Tegelijkertijd kun je ze leren hoe ze marshmallows kunnen roosteren boven een kampvuur. Rond het kampvuur zingen en muziek maken is ook een tijdloze kampeeractiviteit. Het versterkt het groepsgevoel en zorgt voor onvergetelijke momenten.

Activiteiten voor op een regenachtige dag

Als de regen de hele dag aanhoudt, kunnen activiteiten in de tent of caravan een levensredder zijn. Denk aan bordspellen, kaartspellen of zelfs het organiseren van een mini-filmavond met een draagbare tablet of laptop. Het lezen van boeken en stripverhalen of het aanhoren van luisterboeken kan ook een rustige activiteit zijn die kinderen bezig houdt. Ook zijn er leuke kinderapps zonder wifi, welke tevens zorgen voor goed vermaak tijdens de heen- en terugreis.

1. Creatief met knutselen

Regenachtige dagen zijn perfect voor knutselen: het kan uren van plezier bieden. Neem voor je vakantie allerlei knutselspullen mee zoals papier, lijm, scharen, kleurpotloden en stickers. Kinderen kunnen hun eigen vakantiedagboek maken, een landschap tekenen of een kaart maken voor hun vrienden thuis.

Ook kun je kinderen laten knutselen met natuurlijke materialen zoals stenen, bladeren, takken en bloemen. Verzamel eerst op een mooie dag tijdens een wandeling en bewaar het om op een regenachtige dag de kinderen hun eigen kunstwerkjes te laten maken. Dit stimuleert hun creativiteit en biedt hen een tastbare herinnering aan hun kampeervakantie.

2. Vliegers maken

Vliegers maken en laten vliegen is een leuke en leerzame bezigheid. Bovendien is het maken van de vliegers een uitstekende activiteit die je binnen kunt doen op een regenachtige dag. Kinderen kunnen hun creativiteit uiten door er hun eigen ontwerp van te maken en hun lievelingskleuren te gebruiken. Het spelen met de vliegers zorgt voor uren plezier en leert kinderen tegelijkertijd iets over hoe de wind werkt.

3. Helpen met maaltijden bereiden

Koken en bakken zijn activiteiten die kinderen vaak leuk vinden. Ben je op vakantie met de caravan of verblijf je op een vakantiepark of glamping, in een accommodatie zoals een stacaravan of chalet? Dan heb je vast een kooktoestel tot je beschikking en misschien zelfs een kleine oven. Laat jouw kinderen helpen bij het bereiden van het ontbijt, de lunch en het avondeten. Als je een oven tot je beschikking hebt, kun je ze leren hoe je koekjes of muffins bakt. Na het bakken kun je ze samen versieren. Het is niet alleen een leuke activiteit, maar je hebt ook iets lekkers om samen van te genieten als jullie klaar zijn. Laat een aantal koekjes of muffins over om mee te nemen op een wandeling wanneer het weer zonnig is buiten!

4. Fotografie

Leer kinderen de basis van fotografie. Geef ze een wegwerpcamera of laat ze foto's maken met een polaroid camera. Een wegwerpcamera is leuk omdat je de foto’s nog niet kunt bekijken tijdens de vakantie. Het is een leuke verassing om samen te zien hoe de foto’s zijn geworden wanneer je deze bij thuiskomst laat ontwikkelen. Een polaroid camera kan ook leuk zijn, omdat je direct resultaat krijgt. Dit is echter wel een stuk duurder, waardoor het minder geschikt is om een jong kind zelfstandig mee om te laten gaan. Hoe dan ook, fotografie is een geweldige manier om hun creatieve vaardigheden te ontwikkelen en mooie herinneringen vast te leggen.

Boek simpel een vakantie voor het hele gezin!

Heeft jouw kind binnenkort een schoolvakantie en willen jullie erop uit trekken als gezin? Of je nu kiest voor een camping in Nederland of het avontuur zoekt op een buitenlandse camping, het is belangrijk dat de kinderen het naar hun zin hebben. Op Campings.nl vind je een breed aanbod aan kindercampings met diverse faciliteiten en activiteiten die geschikt zijn voor alle leeftijden. Van zwembaden en speeltuinen tot georganiseerde activiteiten en campings met animatie, er is voor ieder wat wils. Bovendien kun je eenvoudig campings vergelijken op basis van onder andere locatie, faciliteiten en prijs. Dus of je nu op zoek bent naar een rustige familiecamping in de bossen of een levendige camping aan zee, je vindt het allemaal op Campings.nl. Begin vandaag nog met het plannen van je volgende kampeervakantie en creëer onvergetelijke herinneringen voor jou en je gezin.

Lees ook onze andere blogs over kamperen met kinderen

Heb je meer inspiratie nodig over kamperen als gezin? Op onze website vind je nog een aantal andere blogs met tips over het kamperen met kinderen die je hierbij kunnen helpen. Ben je op zoek naar een kindvriendelijke camping? Lees dan onze blog over de 10 leukste kindercampings in Nederland, of ga met behulp van deze 5 tips zelf op zoek naar een kindervriendelijke kampeervakantie. En ben je op zoek naar manieren om jouw kinderen te entertainen tijdens de heen- en terugreis in de auto, of op de camping tijdens een regenachtige dag? Laat je dan inspireren over onze artikelen over het kiezen van mooie luisterboeken voor kinderen en over de leukste kinderapps zonder wifi.



Auteur: Bo