Campings in Utrecht zoeken

CAMPINGS IN UTRECHT ZOEKEN

De provincie Utrecht ligt centraal in Nederland en is de kleinste provincie van het land. Het is ook de dichtstbevolkte provincie en wordt daarom gedeeltelijk tot de Randstad gerekend. De hoofdstad van de provincie Utrecht heet ook Utrecht. Deze stad was het centrum van het bisdom, ook wel Sticht, Utrecht. Dit was het begin van de provincie. De eerste bisschop (Willibrord) werd gewijd in 695. Vanuit Utrecht werd veel van de noordelijke Nederlanden gekerstend. Later kregen de bisschoppen van Utrecht naast de geestelijke macht ook de wereldlijke macht over het gebied. Uiteindelijk werden deze door keizer Karel V in 1528 weer gescheiden en werd de keizer zelf de wereldlijke heerser. Stadhouders voerden deze taak voor hem uit. Lees meer 

Kamperen in Utrecht moet je beleven

De provincie Utrecht kent verschillende landstreken met veel verschillende landschappen. De belangrijkste daarvan zijn de recreatiegebieden Vechtstreek en de Loosdrechtse Plassen, ten noorden van de stad Utrecht. Ten oosten van de std ligt de Utrechtse Heuvelrug, dit is een oude stuwwwal. Aab de andere kant van deze heuvelrug ligt de Gelderse Vallei. Ten zuiden van de stad Utrecht ligt een gebied wat aansluit bij de Betuwe wat aan de andere kant van de rivier de Lek. Elk gebied heeft zijn eigen charme, en bepaalt hoe je kampeervakantie eruitziet.

Welke campings zijn er in Utrecht?

Wellicht denk je dat er niet veel te kamperen valt in de provincie. Dat valt nog heel erg mee. De provincie Utrecht is echt veel meer dan alleen de stad Utrecht. Vooral de campings op de Utrechtse Heuvelrug zijjn erg in trek. Je kunt daar dan ook heerlijk wandelen en fietsen. In de omgeving van de stad zijn natuurlijk ook campings te vinden, met zwembad of juist bij boeren op het erf. Grote campings, of juist kleine, of zelfs mini-campings. Of wil je liever in de buurt van water verblijven? Dan moet je naar de Vecht gaan of naar een meer zoals de Loosdrechtse Plassen, het Gooimeer of het Veluwemeer. Er zijn genoeg leuke dorpjes om in rond te wandelen en leuke dagjes uit te gaan.

De leukste dagjes uit in de provincie Utrecht

De oude binnenstad van Utrecht

Wat natuurlijk echt niet te missen is, en waar je makkelijk meerdere dagen mee zoet bent, is de oude binnenstad van de stad Utrecht. Het is een bruisende studentenstad, dus genoeg kroegen en restaurants. Bezoek vooral de Dom, beklim de toren en ga ondergronds de geschiedenis in met de attractie DOMunder. Er zijn veel musea, zoals het Catharijneconvent, het Spoorwegmuseum (leuk voor kinderen) en het Centraal Museum. Sowieso kun je er heerlijk winkelen en kun je theatervoorstellingen en concerten bijwonen in de verschillende popzalen en theaters in de stad. Kortom, genoeg te doen. 

Amersfoort

De andere grote stad in de provincie is Amersfoort. Ook deze stad kent een oud centrum met grachten en stamt uit de Middeleeuwen. Er zij nog wat stadspoorten bewaard gebleven uit de stadsmuur die werd gebouwd tussen 1380 en 1450, zoals de Koppelpoort, de Kamperbinnenpoort en de Monnikendam. Stadswandelingen en rondvaarten door de grachten zijn een goede manier om de stad te leren kennen, inclusief de oude hofjes. Verder is Piet Mondriaan hier geboren en is zijn geboortehuis nu het Mondriaan Museum. Dierenpark Amersfoort, net buiten de stad, is ook erg leuk om te bezoeken. 

De heksenwaag van OudewaterKasteel de Haar in Haarzuilens

In het stadje Oudewater staat de Waag, ook wel de Heksenwaag genoemd. Van de zestiende tot de achttiende eeuwe werden hier mensen gewogen die beschuldigd waren van hekserij. In 1545 kreeg Oudewater van keizer Karel V als enige plaats in Europa het privilegen voor een eerlijk weegproces. Uiteindelijk is er niemand als heks veroordeeld. Nu kun je jezelf laten wegen en een certificaat ontvangen dat je geen heks bent. Ook is er een museum over heksenvervolging in Europa op de bovenverdieping.

Kasteel de Haar in Haarzuilens

Dit kasteel en het omliggende landgoed is fantastisch om te bezoeken. Er worden rondleidingen gegeven in het kasteel, waar de geschiedenis van het landgoed verteld wordt. Het middeleeuwse versterkte woonhuis van de familie de Haar ging door een huwelijk over naar de familie van Zuylen. In 1482 werd het verwoest en weer opnieuw gebouwd. Aan het einde van de 19e eeuw erfde baron Etienne van Zuylen van Nijevelt het zwaar vervallen domein en besluit het, met geld van zijn echtgenote Hélène de Rothschild, te herbouwen. Architect Pierre Cuypers ontwerpt het gebouw. Het wordt een zeer luxe gebouw voor die tijd, met warm en koud stromend water, electriciteit, een Turks bad en een personenlift. Zelfs de koningin woonde niet zo luxe. Tegenwoordig bewoont de familie het kasteel in de maand september, de rest van het jaar is het open voor publiek. In de zomer dient het landgoed als locatie voor het fantasyfestival Elfia. 

Ouwehands Dierenpark

Deze dierentuin in Rhenen staat bekend om het berenbos waar geredde beren kunnen leven in veiligheid. Ze waren eerder dansbeer, filmbeer of werkten in het circus onder vaak erbarmelijke omstandigheden. Sinds 2017 herbergt Ouwehands Dierenpark twee reuzenpanda’s, te leen van de Chinese overheid.

Boek een camping in de provincie Utrecht

Utrecht is een zeer veelzijdige provincie met voor ieder wat wils. Er is veel natuur en water, voor de actievelingen onder ons. Maar er is ook veel cultuur te vinden in de steden. Kortom, kom je zomervakantie doorbrengen in Utrecht!