Logo Campings.nl Logo Campings.nl
  • Actueel & betrouwbaar
  • Direct boeken
  • Lage prijzen

Campings in Friesland zoeken

Friesland is een provincie in het noorden van Nederland. De hoofdstad is Leeuwarden. Naast Nederlands wordt er ook Fries (Frysk) geproken door een deel van de bevolking. Het Fries heeft de status van minderheidstaal en wordt erkend als een officiële landstaal, naast het Nederlands, door de EU. Het wordt gebruikt als bestuurstaal door bepaalde gemeenten. De officiële naam van Friesland is zelfs Fryslân en wordt ook zo gebruikt in overheidsstukken. In het Nederlands wordt echter nog steeds gesproken over Friesland. De media in Friesland gebruikt wel veel het Frysk. Kamperen op een camping in Friesland is dus ook een beetje kamperen in het buitenland door de andere taal die je tegen kunt komen. Meer lezen
Campings in Friesland zoeken
15 Campings
15 Campings

Kamperen in Friesland wil je beleven

Friesland is de Nederlandse provincie bij uitstek waar je heerlijk kunt kamperen. Vooral voor watersporters is het een waar paradijs met al die meren en waterwegen. Vakantie in Friesland betekent een actieve vakantie, met het verkennen van de natuur op de fiets of per boot, en het bezoeken van charmante stadjes. Er is genoeg te doen, een (dag)tripje naar (een van) de Friese Waddeneilanden (Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog) is ook nog een leuke optie. Daar kun je wadlopen, maar kijk daarmee wel uit. Doe het alleen onder begeleiding van een gids. De vele terpen in het landschap zijn een typisch Fries fenomeen, het zijn door de mens gemaakte heuvels om op te wonen, zodat de huizen droog bleven.

De keuze aan campings in Friesland

In Friesland zijn een hoop campings te vinden, voor iedereen is er wel wat. Er zijn kleine campings, zogenaamde minicampings, waarvan de meeste zich in de natuur bevinden. Veel Friese campings liggen aan het water of hebben een zwembad, vooral voor de watersporters is dit ideaal. Boerencampings in Friesland zijn erg populair, je kampeert dan op het terrein bij de boerderij en kunt vaak de boer helpen, bijvoorbeeld met het voeren van de koeien of varkens. Kinderen vinden dit vaak geweldig. Kortom, Friesland is een veelzijdige vakantiebestemming!

Wat moet je gedaan en gezien hebben in Friesland?

De provincie Friesland is een zeer veelzijdige provincie, dus er is wat te doen voor iedereen. We geven een aantal opties die echt niet te missen zijn. 

De hoofdstad van Friesland, Leeuwarden (Ljouwert in het Frysk)

Hier is goed te winkelen, maar ook cultuurminners komen aan hun trekken. Er zijn verschillende musea, zoals het Princessehof, het Fries Museum en, leuk voor kinderen, het Natuurmuseum Fryslân. Ook kun je hier fijn uitgaan. De Oldehove is een echt herkenningspunt in de stad. 

De Sneekweek

Voor serieuze watersporters is de stad Sneek, en dan vooral de Sneekweek, absoluut een must. Elk jaar in begin augustus vindt dit grootste evenement op de binnenwateren van Europa plaats, met onderdelen zoals zeilwedstrijden in verschillende categoriëen, een vlootschouw, een kermis (met Roze Maandag) en een muziekfestival. Er wordt dan zelfs een aparte camping geopend voor bezoekers. Een goede reden om dan naar Sneek op vakantie te gaan. 

Het Koninklijk Eise Eisinga Planetarium in Franeker

Dit planetarium is echt de moeite waard om te bezoeken. Dit is het oudste nog werkende planetarium in de wereld en is gebouwd door Eise Eisinga in zijn woonkamer tussen 1774 en 1781. Het was voor die tijd heel nauwkeurig, alleen werd vlak na de voltooiing de planeet Uranus ontdekt. Deze ontbreekt in het planetarium, want daar was geen plaats meer voor helaas.

De Friese Waddeneilanden

Bezoek vooral eens één van de Friese Waddeneilanden. Je kunt Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog met de boot bereiken, er wordt een veerdienst onderhouden naar de eilanden. Op Vlieland en Ameland kun je af en toe de vuurtorens bezoeken. Terschelling staat vooral bekend om het culturele festival Oerol, dat elk jaar in juni wordt gehouden. Wadlopen is een echte belevenis, en kan alleen met eb en onder begeleiding van een gids.

Het Ijsselmeer (de voormalige Zuiderzee)

Aan het Ijsselmeer liggen pittoreske stadjes, zoals Hindeloopen, Makkum, Workum en Stavoren. Deze voormalige havenstadjes hebben allemaal hun eigen sfeer. Hindeloopen staat bekend om de schilderkunst, Makkum om het aardewerk en in Workum staat het Jopie Huisman Museum.

Waarschijnlijk wil je in de zomer op vakantie gaan naar Friesland, tenminste als je gaat kamperen. Dan is er veel te doen, maar niet hét bekendste evenement van Friesland. In de winter hoopt iedereen in Friesland (en daarbuiten) weer eens de Elfstedentocht te kunnen schaatsen. Deze is tot dusver vijftien keer verreden en de laatste keer was in 1997. Dat wordt wel weer eens tijd, vind je niet?

Boek een prachtige camping in Friesland

En, ben je al overtuigd? Friesland is een fantastische plek om te gaan kamperen deze zomer. Er is een ruime keuze uit verschillende campings, en er is zoveel te doen. Watersporters zullen nergens anders meer vakantie willen vieren, maar ook mensen met andere interesses zullen terug willen komen. We beloven het!