Logo Campings.nl Logo Campings.nl
  • Actueel & betrouwbaar
  • Direct boeken
  • Lage prijzen

Een camper of kampeerbus kopen: waar moet je op letten?

Een camper of kampeerbus kopen: waar moet je op letten?

De vrijheid van gaan en staan waar je wilt, je eigen hebben en houwen altijd bij je en ook in de winter kunnen kamperen: een camper of kampeerbus is een uitstekende optie voor comfortabel en mobiel kamperen. Misschien zie je al helemaal voor je hoe je met je kampeerbus aan het Gardameer staat, of hoe je met je camper heerlijk in Spanje rondreist… Maar dan is er een obstakel: hoe kom ik aan een camper of kampeerbus, en waar moet ik op letten als ik er een ga kopen? Wij hebben enkele tips in dit blog voor je verzameld, zodat je geïnformeerd en met een zeker gevoel op camperjacht kan.

1.      Zet je wensen van tevoren op een rij

Het allerbelangrijkste, is dat je weet waar je naar op zoek bent. Wil je het liefst voor een Volkswagen kampeerbus gaan, of juist voor een camper zoals een Knaus? Ook is het belangrijk om je budget vast te stellen. Wat wil je voor een tweedehands of een nieuwe kampeerbus of camper betalen, en wat verwacht je voor die prijs? Bespreek je wensen met ervaren campereigenaren en kampeerbusliefhebbers of check fora om te zien of deze wensen realistisch zijn. Ga niet alleen voor de charme van een kampeerbus of camper, maar denk ook na over praktische zaken. Zo kun je minder snel teleurgesteld worden tijdens het zoeken en vergelijken van jullie ideale camper of kampeerbus.

2.      Check of een camperbedrijf betrouwbaar is

Campers en kampeerbussen zijn door de jaren heen ontzettend populair geworden, en dus is het niet zo gek dat er steeds meer camperbedrijven en verkopers van kampeerbussen op de markt verschijnen. Helaas zitten daar ook bedrijven en verkopers tussen die niet het beste met je voor hebben. Om zeker te weten dat je bij een zuiver bedrijf je camper of kampeerbus koopt, is het goed om te kijken naar hoelang het bedrijf al bestaat, of ze BOVAG-bedrijf zijn, of het bedrijf online positief worden besproken en door op verschillende platforms reviews te lezen. Bepaal zelf of je bij een camperbedrijf ook het onderhoud van je camper wilt laten doen, of dat je dit gedeeltelijk zelf en gedeeltelijk bij een garage wilt laten doen.

3.      Vraag de onderhoudshistorie op

In de zenuwen of het enthousiasme sta je er misschien niet direct bij stil, maar als je een tweedehands camper of kampeerbus gaat kopen, is het zeer belangrijk om de onderhoudshistorie op te vragen en deze te checken. Deze is namelijk nog belangrijker dan bij personenauto’s. Wordt een kampeerbus uit het buitenland geïmporteerd, kan het voorkomen dat de onderhoudshistorie van de camper niet aanwezig is. Vraag ook het RDW-Voertuigrapport aan, want hiermee kun je controleren of de huidige tellerstand klopt of de historische waarden juist zijn. Een verkoper kan als eigenaar van de kampeerbus dit gratis opvragen. Zelf kun je bij het RDW een gratis kentekencheck opvragen. Op basis hiervan kun je checken of de kilometerstand juist is en hoe er met het onderhoud van de kampeerbus is omgegaan.

4.      Probeer de kampeerbus of camper uit

Een proefrit maken met een camper of kampeerbus is cruciaal om te zien of deze bij je past en of deze prettig rijdt. Let op hoe de koppeling aanvoelt, of je goed kunt schakelen en controleer bij het remmen of dit naar behoren werkt. Ook is het goed om tijdens je proefrit even stil te gaan staan, de motor een kwartiertje uit te zetten en dan opnieuw te starten. De camper of kampeerbus moet zowel met een koude motor als een opgewarmde motor probleemloos moeten starten.

Tijdens je proefrit kun je ook meteen testen welke geluiden je hoort tijdens het rijden: rammelende kastjes, schuivende inventaris of geluiden van zaken die loszitten. Een camper of kampeerbus zal altijd meer geluid maken dan je eigen auto, maar bij zorgelijke geluiden is het zeker verstandig om even te stoppen en te bekijken waar het geluid vandaan zou kunnen komen.

5.      Als het niet helemaal goed aanvoelt, niet doen

Een wel heel voordelige prijs of een kampeerbus die er ouder uit ziet dan de onderhoudshistorie doet vermoeden: helaas komt het voor dat er soms wordt gejokt over die prachtige camper of kampeerbus die je op het oog had. Wij geven dan ook als advies: als iets te mooi is om waar te zijn, dan is het dat ook. En bij twijfel: niet tot aankoop overgaan. Vooral bij een kampeerbus of camper, waar je in slaapt, rijdt en verblijft, moet veiligheid en comfort bovenaan je lijst met wensen staan. Wees verstandig en ga alleen voor een kampeerbus of camper waar alles klopt en waarvan je zeker weet dat de prijs juist is.Auteur: Marloes