Campings in Telemark zoeken

CAMPINGS IN TELEMARK ZOEKEN

De zuidelijke provincie Telemark is een van de populairste bestemmingen van Noorwegen. Telemark trekt veel Nederlandse en Belgische toeristen aan. De provincie is dan ook makkelijk te bereiken en beschikt over prachtige natuurgebieden. Je beleeft de meest bijzondere vakantie op een camping in Telemark. Vanaf je camping ontdek je het hele gebied. Van tripjes naar schattige kuststadjes tot wandelingen door hoge bergen en hooglanden, het kan allemaal in Telemark. Lees meer 

Populaire bestemmingen in Telemark

De Noorse natuur ontdekken vanaf een camping in Telemark

Er zijn veel campings in de provincie Telemark. Je kunt zelf kiezen of je graag midden in de natuur wakker wordt of de comfort van een stad opzoekt. Zo zijn er veel campings aan de kust van Telemark. In kleine kuststadjes als Skagerrak geniet je van de azuurblauwe zee en de goede sfeer. De bevolking is er vriendelijk en wijst je graag de mooiste wandelroutes aan. Wie liever een camping heeft in de wilde natuur kan ook goed slagen in Telemark. De regio strekt zich uit tot een enorm Nationaal Park. Ook hier vind je geweldige campings, te midden van bergen en bossen.

Gaustatoppen

Telemark is meer dan alleen een langgerekte kustlijn: je vindt er de mooie wilde natuur waar Noorwegen zo bekend om is. Telemark is bekend om de Gaustatoppen, vanaf jouw camping bevindt je je zo op het hoogste punt van heel Noorwegen. Met 1883 meter hoogte is de wandeling bergopwaarts een flinke klim. De wandeling duurt gemiddeld zo’n 3 uur heen en 2 uur terug. Wie de berg op wil hiken doet er dan ook goed aan om zich goed voor te bereiden. De wandeling kan best zwaar zijn en het weer kan onverwachts omslaan in het onstuimige Noorwegen. Daarom wordt wandelaars aangeraden altijd regendichte kleding en genoeg voedsel mee te nemen. Ook is het slim om goede bergschoenen aan te trekken.

Wijds uitzicht

Wie liever lui dan moe is kan ervoor kiezen om de lift te nemen naar de Gaustatoppen. Boven op de berg bevindt zich een café waar je heerlijk een drankje kunt doen met geweldig uitzicht over de woeste omgeving met bergen, bossen en meren. Er gaan geruchten dat je op een helderde dag bijna een zesde van Noorwegen kunt overzien vanaf de top van de Gaustatoppen. Of dit nu klopt of niet, het is in ieder geval een hele ervaring om deze reus van een berg te beklimmen. De rust die over je heen komt wanneer je de top bereikt is ongeëvenaard.

Spiegels op de berg

Onderaan de Gaustatoppen, in het dal, ligt het kleine plaatsje Rjukan. Het stadje staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en is alleen daarom al de moeite van het bezoeken waard. Rjukan ligt ’s winters het hele seizoen in de schaduw van de hoge berg. Rond 1930 kreeg het dorpje een kabelbaan om zo makkelijk de bergen te bereiken en van de schaarse zon te kunnen genieten. Ruim 80 jaar later werd er een nieuwe oplossing bedacht voor de inwoners van Rjukan. Er werden in 2013 spiegels op de berg geplaatst die het zonlicht konden weerkaatsen, recht het dorpsplein op. Sindsdien genieten de inwoners van Rjukan ook in de wintermaanden van het nodige zonlicht. Wie verblijft op een camping in de buurt van de Gaustatoppen kan gemakkelijk een bezoekje brengen aan Rjukan en de beroemde spiegels.

Het westen van Telemark

Ook het westen van Telemark is erg leuk om te bezoeken. Het gebeid rondom Dalen en Seljord kent een rijke historie. De regio staat bekend om de volksmuziek en de traditionele verhalen die er van generatie op generatie verteld en doorgegeven worden. Er wordt een Oud-Noors dialect gesproken. Het westen van Telemark is ook een erg populair skigebied. Je kunt er heerlijk skien, snowboarden en wandelen door de dikke pakken sneeuw. Wie graag in de buurt van Dalen en Seljord wil kamperen zal gemakkelijk een slaapplaats kunnen vinden. Er zijn veel campings in dit deel van Telemark, een verblijfplaats vinden zal dus niet erg lastig zijn.

Bekijk alle campings in Noorwegen

Skien

Het is erg aan te raden om vanaf jouw camping een bezoekje te brengen aan een van de leukste steden in Telemark: Skien. Skien is een van de oudste steden van Noorwegen. De stad bestond al rond het jaar 1000 en dat is te merken. Wie van historie houdt zit goed in Skien. Overal staan oude houten herenhuizen en historische kerken. Zo is er bijvoorbeeld de ruïne van de kerk op de Kapitelberg bij Bratsberg, die nog stamt uit de twaalfde eeuw. Ook bijzonder om te bezoeken is de hoofdkerk van Skien. Deze bevat het grootste orgel van heel Noorwegen, dat meer dan 5000 pijpen telt. Verder kun je in Skien verschillende musea bezoeken, waaronder het Telemark Museum. Hier leer je alles over de cultuurgeschiedenis van de stad. Er zijn veel campings in de buurt van Skien van waaruit je de stad gemakkelijk kunt verkennen.