Logo Campings.nl Logo Campings.nl
  • Actueel & betrouwbaar
  • Direct boeken
  • Lage prijzen

Wat zijn de regels om te fietsen in Duitsland?

Wat zijn de regels om te fietsen in Duitsland?

Duitsland is een populair land om vakantie te vieren en als echte Nederlander wil je dan ook lekkere fietstochten maken om wat van het land te zien. Dat is beslist mogelijk want onze oosterburen gebruiken ook steeds vaker zelf de fiets. In Duitsland zijn er ook speciale regels voor fietsers die afwijken van de onze. Hieronder staan de belangrijkste op een rijtje.

1. Fietshelm Duitsland

Veel Nederlanders denken dat een fietshelm verplicht is in Duitsland voor alle fietsers. Dat is echter een misverstand. Een fietshelm is verplicht in Duitsland als je gebruik maakt van een racefiets en niet in andere gevallen. Toch zie je veel meer fietshelmen in Duitsland dan bij ons het geval is. Dat heeft er mee te maken dat het bij de oosterburen inmiddels gewoonte is dat alle kinderen op de fiets een helm dragen en dat ook wordt geadviseerd bij het gebruik van een e-bike. Kortom, het is niet verplicht maar draagt beslist wel bij aan de veiligheid

2. Onafhankelijke voor- en achterrem verplicht

In Duitsland is alleen een terugtraprem niet toegestaan. Je moet zowel op je voor- als achterwiel kunnen remmen. De meeste moderne fietsen hebben die mogelijkheid uiteraard, maar hou hier rekening mee als je de fiets meeneemt op vakantie naar Duitsland.

3. Achterop is verboden

In ons land is dat heel gebruikelijk maar in Duitsland mag je niemand achterop nemen. Alleen kleine kinderen in een speciaal zitje mag je zo vervoeren.

4. Let op met naast elkaar rijden

Ook het naast elkaar rijden is in Nederland eigenlijk heel gewoon, in Duitsland beslist niet. Op speciale fietspaden die duidelijk gescheiden zijn van de rest van het verkeer mag je ook naast elkaar fietsen. Op een gewone weg waar ook ander verkeer komt, mag dit niet. Er zal niet altijd tegen worden opgetreden, maar je kan een boete krijgen voor het hinderen van het verkeer als je naast elkaar rijdt waar dat niet uitdrukkelijk is toegestaan.

5. Glaasje op?

De Duitse regels zijn op dit punt behoorlijk streng. Bij een alcoholpromillage van 0,3 mag je in veel Europese landen nog een auto besturen. Maar als je 0,3 of hoger hebt mag je bij onze oosterburen ook niet op de fiets rijden. Hou daar rekening mee en het is uiteraard ook in je eigen belang.

6. Niet bellen of mailen op de fiets

Evenals in Nederland is het in Duitsland inmiddels niet toegestaan om je smartphone te gebruiken op de fiets. Vanwege het grote aantal ongelukken hiermee is een verbod ingesteld. De huidige boete die je riskeert is € 25.

7. Op het trottoir fietsen

Het is een vreemd idee om op het trottoir te fietsen, wellicht omdat we dit fenomeen in ons land niet kennen. In de grote steden in Duitsland mag het als dat is aangegeven op een bord. Daar mag je dan ook beslist niet met je fiets op de rijbaan komen. Het is niet toegestaan om voetgangers te hinderen als jij op het trottoir fietst. Een kwestie van overweging of je dan echt op de fiets wil stappen op drukke momenten.

Lees ook: Openbaar vervoer in Berlijn, reis als een pro met deze tips