Logo Campings.nl Logo Campings.nl
  • Actueel & betrouwbaar
  • Direct boeken
  • Lage prijzen

Twaalf tips om je tent of caravan koel te houden!

Twaalf tips om je tent of caravan koel te houden!

De meest gehoorde klacht tijdens de vakantie: wat is het toch warm. Ook tijdens de vakantie wordt er volop geklaagd over de hitte. Toch is het eenvoudig te verhelpen. Dan bedoelen we niet dat je de camper of caravan in de schaduw moet zitten, als het goed is heb je dat al gedaan. Wel is er een hele reeks aan handige tips die ervoor zorgen dat je vakantie niet wordt verpest door een overijverige zon en je zelf kunt genieten van een welverdiende vakantie.

Warmhouddekens om je tent koel te houden

Het klinkt wellicht raar maar warmhouddekens kunnen een hele uitkomst zijn in het gevecht tegen de hitte. De truc zit in het gebruik van het materiaal: reflecterend folie. Normaliter gebruik je dit folie om de warmte vast te houden, als je het echter andersom gebruikt, houdt je de warmte buiten en blijft het koel binnen. Span dus de warmhouddeken met de reflecterende laag naar buiten, over de buitentent en je realiseert in een mum van tijd een heerlijk koele locatie. Voor de kosten hoef je het niet te laten, bij de meeste budget supermarkten zijn ze te koop voor een paar euro.

Katoen om de tent koel te houden

Ben je toe aan een nieuwe tent, let dan extra goed om het materiaal waar de tent van is gemaakt. Elk materiaal heeft weer andere eigenschappen en daar kan je juist gebruik van maken. Nylon en polyester mogen dan wel erg licht zijn wat betreft het gewicht, ze houden de warmte juist vast. Niet echt ideaal als je juist een beetje verkoeling zoekt. Kies voor een katoenen tent als die verkoeling juist belangrijk is. Een ander groot voordeel is dat katoen juist goede ademende eigenschappen heeft.

Kies de juiste schaduwplek

Ervaren kampeerders weten het: houdt rekening met de positie van je plek op de camping als het even kan. Zo kun je ervoor zorgen dat je of in de ochtenduren juist extra veel schaduw hebt of in de avonduren. Voor gezinnen met kinderen is het vaak aan te raden om te zorgen voor extra verkoeling in de avonduren zodat de kids makkelijk in slaap vallen. Slapen de kinderen in hun eigen koepeltent? Mooi! Zet deze dan in de schaduw van de grote tent, zo blijven ze langer koel.

Zet je tent in de wind

Er is een groot verschil tussen het koel houden van een tent of een caravan c.q. camper. In veel gevallen is het slim om in de ochtenduren, in de avond en de nacht de ramen open te houden. In een tent werkt het net andersom. Door te zorgen voor een natuurlijke vorm van ventilatie blijft de warmte niet hangen en is de kans groot dat je sneller in slaap valt. Wees ook zo verstandig om de tent of caravan met de grootste ventilatiegaten in de windrichting te zetten en je hebt geen klagen over verkoeling.

tent

Lees ook: Tips voor het onderhouden van je caravan!

Kamperen zonder tent

Een beetje radicaal maar wel super effectief: kamperen zonder tent. Gebruik een tarp met daaronder een hangmat. Op die manier zorg je voor een luchtstroom die lang aanhoudt en je hebt geen wanden die de warmte binnen houden. Lekker goedkoop ventileren dus.

Graaf een gat

Van de Duitsers kunnen we nog wat leren! Heb je je ooit afgevraagd waarom juist zij zo graag een kuil graven op het strand? Juist: verkoeling! Het graven van een kuil is ideaal als je een kleine tent hebt en niet op een camping verblijft. Een diepte van 20 – 30 centimeter is diep genoeg op te zorgen voor een aangename temperatuur en een jezelf een goede nachtrust te garanderen. Zet je tent over de kuil en je profiteert van een aangenaam lagere temperatuur.

Tent ventilator met ijs ervoor

Een beetje basiskennis natuurkunde is voor de welwillende kampeerder onmisbaar. Natuurlijk weet je dat een ventilator geen koude lucht produceert maar juist lucht verplaatst waardoor het koel aanvoelt. Je kan het echter een heel stuk koeler krijgen door voor de ventilator een teiltje met ijskoud water te zetten. De ventilator blaast de koude lucht dan de caravan, camper of tent in en je profiteert direct van een heerlijk koel briesje.

Hou je kleren aan om af te koelen

Net als veel kampeerders zal je gauw de neiging hebben om je kleren uit te trekken zodra het te warm wordt, zeker tijdens de nachtelijke uren. De gouden tip is juist om wat kleren aan te houden. Op die manier ga je zweten en fungeert je lichaam als het ware als een soort airco. De zweetdruppels zorgen ervoor dat je lichaam afkoelt.

Grote tenten zijn kouder

Een kleine tent is makkelijker te verwarmen dan een grote tent. Dat geldt ook voor het afkoelen. Het nadeel is dat een kleine tent niet beschikt over grote ventilatiegaten. Wil je het dus snel koel hebben, kies dan voor een grote tent en zorg voor een goede, natuurlijke ventilatie.

Tent koel houden met water

Voordat je deze tip in praktijk brengt: zorg ervoor dat je tent ook inderdaad waterbestendig is! Gooi een paar emmers koud water over de tent aan het begin van de avond en je realiseert het ideale (koele) klimaat tijdens warme zomeravonden. De koude tentdoek zorgt voor een koele lucht in de tent door een automatische vorm van ventilatie waarbij de warme lucht langzaam uit de tent verdwijnt.

Airco in de caravan

Je houdt ervan of je bent een fervent tegenstander: de airco. Afgezien van het gegeven dat ze behoorlijk veel energie verbruiken zijn ze ideaal om snel voor verkoeling te zorgen. Je kan kiezen voor een los model of een inbouwmodel, geheel afhankelijk van de mogelijkheden van je camper of caravan. Wil je het verstandig aanpakken, kies dan voor special camping-airco’s. deze apparaten verbruiken een stuk minder energie en zijn net zo effectief.

Zoek een koele camping

Een koele camping opzoeken in de zomer klinkt nogal ongeloofwaardig als verkoelingstip. Toch is het mogelijk. Natuurlijk kun je een koel land gaan opzoeken, Denemarken, Noorwegen of Zweden, maar ook in populaire landen als Frankrij, Spanje en Italië zijn voldoende ‘koele’ campings te vinden. Door te zoeken naar een hoger gelegen camping verzeker je jezelf van een koele vakantie. Hoe hoger je het zoekt, des te koeler wordt het. Met elke 1000 meter stijging, daalt de temperatuur zo’n 6 graden, ideaal voor een aangename vakantie.